Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Керівник структурного підрозділу звільнився. Всі інструкції з охорони праці, які діють в структурному підрозділі розроблені ним. Призначено нового керівника підрозділу. Інструкції вважати дійсними? Як бути в даній ситуації?

На запитання відповідає
Сизов Дмитро Валерійович,
експерт з охорони праці

Національним законодавством встановлено порядок опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві (далі – нормативні акти з охорони праці) відповідно до Порядку опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві, затвердженому наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 21.12.1993 № 132 (далі за текстом – Порядок).

Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затверджене наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.1998 №9 (далі – Положення) встановлює вимоги до змісту, побудови і викладення інструкцій з охорони праці, що діють в межах підприємства, установи, організації.

Відповідно до вимог Порядку опрацювання нормативних актів з охорони праці здійснюється відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, яким визначаються конкретні строки, виконавці та керівник розробки.

Роботодавець зобов'язаний встановити систематичний контроль за відповідністю нормативних актів з охорони праці вимогам чинного законодавства та забезпечити їх періодичний перегляд, своєчасне внесення змін або опрацювання і затвердження нового нормативного акта з охорони праці у зв'язку із змінами в організації виробництва, впровадженням нової техніки і технології, переглядом нормативно-правових актів з охорони праці тощо.

Нормативний акт з охорони праці підлягає достроковому перегляду (або скасуванню), якщо органами державного нагляду за охороною праці виявлено його невідповідність вимогам законодавства про охорону праці.

Визначення терміна

Нормативно-правові акти з охорони праці – це правила, норми, регламенти, положення, інструкції та інші документи, обов'язкові для виконання.

Інструкції з охорони праці, прийняті до набрання чинності Положення, які не відповідають його вимогам, діють у частині, що не суперечить цьому Положенню, і підлягають перегляду та затвердженню у терміни, передбачені відповідними зведеними, галузевими планами і наказами роботодавців.

Загальне керівництво розробленням (переглядом) інструкцій покладається на роботодавця.

Здійснення систематичного контролю за своєчасним розробленням нових і відповідністю діючих інструкцій вимогам законодавства, їх періодичним переглядом та своєчасним внесенням змін і доповнень до них, надання відповідної методичної допомоги розробникам та організація забезпечення їх текстами нормативно-правових актів з охорони праці, стандартів та інших нормативно-технічних та організаційно-методичних документів з охорони праці покладаються роботодавцем на службу охорони праці підприємства.

Інструкції, які вводяться в дію (переглядаються) на підприємстві, реєструються службою охорони праці в журналі реєстрації інструкцій з охорони праці на підприємстві.

Перегляд інструкцій проводиться в строки, передбачені нормативно- правовими актами з охорони праці, на основі яких їх розроблено, але не рідше ніж один раз на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, – не рідше ніж один раз на 3 роки.

Інструкції переглядаються до настання строків у разі:

  • зміни законодавства України про працю та охорону праці;
  • набрання чинності новими або переглянутими нормативно-правовими актами з охорони праці;
  • аварійної ситуації або нещасного випадку, що спричинили необхідність перегляду (зміни) інструкції.

Важливо

У разі зміни технологічного процесу або умов праці, впровадження нових технологій, нових видів устаткування, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв, інструментів та видів енергії тощо інструкція переглядається до впровадження зазначених змін.

Отже, у разі кадрових змін (звільнення керівника структурного підрозділу) переглядати достроково інструкції з охорони праці не має потреби:

  • якщо при цьому не відбуваються зміни в організації виробництва: технологічного процесу або умов праці, впровадження нових технологій, нових видів устаткування, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв, інструментів та видів енергії тощо;
  • якщо відповідають чинному законодавству, нормативно правовим актам з охорони праці та враховують технологічну документацію підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств – виготовлювачів устаткування, що використовується на цьому підприємстві.

 

Але керівник підприємства має право розпорядчим документом (наказом, розпорядженням) призначити достроковий перегляд інструкцій якщо вважає, що вони не відповідають вимогам чинного законодавства, вимогам діючих нормативно-правових актів з охорони праці та не враховують технологічного процесу або умов праці, впровадження нових технологій, нових видів устаткування, машин, механізмів, матеріалів, апаратури, пристроїв, інструментів та видів енергії тощо.