Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Як проводити стажування працівників та в яких журналах чи наказах це зазначати? Хто входить в комісію з перевірки знань після пройденого стажування?

На запитання відповідає
Федоренко Микола Дмитрович,
експерт з питань охорони праці

Стажування — набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на робочому місці на підприємстві після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого працівника (п. 1.4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 (НПАОП 0.00-4.12-05)).  

Безпосередні вимоги до проведення стажування визначає розділ 7 НПАОП 0.00-4.12-05, відповідно до якого передбачено такі вимоги:

  • стажування проводиться, як правило, під час професійної підготовки на право виконання робіт підвищеної небезпеки протягом не менше 2-15 змін (за умови укладання трудового договору);
  • допуск до стажування оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, де визначається тривалість стажування та вказується прізвище та ініціали працівника, відповідального за проведення стажування;
  • після закінчення стажування (дублювання) та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника структурного підрозділу) працівник допускається до самостійної роботи, про що робиться запис у Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці (далі – Журнал);
  • якщо працівник не пройшов стажування, то стажування може бути продовжено на термін не більше двох змін новим наказом (розпорядженням).


Типова форма № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджена наказом Держкомстату України від 05.12.2008  № 489, передбачає внесення даних про проведення стажування.

Коментар експерта

Існує неоднозначність чинного законодавства у заповненні графи 12 Журналу,  що пов’язана з нерозумінням таких понять як інструктаж та навчання з питань ОП. У попередніх версіях НПАОП 0.00-4.12-05 графа 12 заповнювалась тільки під час стажування або дублювання і це було об’єктивно. Наприклад, працівник пройшов навчання та перевірку знань в учбовому закладі, отримав посвідчення про допуск до роботи, але під час проходження первинного інструктажу не виявив належних знань, тобто ставиться під сумнів протокол перевірки знань з питань охорони праці учбового закладу. Далі – не допуск до роботи, можливе повторне навчання та колегіальна перевірка знань з питань ОП вже комісією підприємства відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.12-05, а далі повторний первинний інструктаж і у разі його проходження – одноосібне рішення про допуск до роботи із заповненням графи 2 Журналу. Якщо під час проходження наступного повторного інструктажу з питань охорони праці, особа, яка проводила інструктаж, перевірила знання і прийняла одноосібне рішення про не допуск до роботи інструктованого працівника, то виникає сумнів про правочинність попереднього колегіального протоколу перевірки знань з питань ОП комісією підприємства (термін дії якого 1 рік). Тобто будемо мати конфлікт інтересів на підприємстві.