Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

При перевезенні негабаритних вантажів (агропромислова техніка: трактори, розкидачі добрив, сівалки, комбайни) дорогами загального користування транспортний засіб оснащений спеціальними світловими приладами, світловими відбивачами, реєстраційними знаками, розпізнавальними мітками. Чи необхідно додатково оснащувати негабаритний вантаж, якщо він виступає за габарити транспортного засобу?

На запитання відповідає
Грицай Юрій Володимирович,
начальник відділу охорони праці

Згідно з вимогою п. 22.4 Правил дорожнього руху (надалі ПДР) вантаж, що виступає за габарити транспортного засобу спереду або ззаду більш як на 1 м, а за шириною перевищує 0,4 м від зовнішнього краю переднього або заднього габаритного ліхтаря, повинен бути позначений відповідно до вимог підпункту «з» п. 30.3 ПДР, а саме встановлюється розпізнавальний знак https://vodiy.ua/media/uploads/signs/8.11.png, щоб зробити вантаж більш помітним для уникнення зіткнення із ним.

Розпізнавальний знак "Негабаритний вантаж"

«Негабаритний вантаж» – сигнальні щитки або прапорці розміром 400 х 400 мм з нанесеними по діагоналі червоними і білими смугами, що чергуються (ширина – 50 мм), а в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості – світлоповертачами або ліхтарями: спереду білого кольору, ззаду – червоного, збоку – оранжевого. Знак розміщується на крайніх зовнішніх частинах вантажу, що виступає за габарити транспортного засобу на відстань, більшу ніж це передбачено пунктом 22.4 цих Правил

 

Рух транспортних засобів та їх составів у разі, коли хоча б один з їх габаритних та/або вагових параметрів перевищує нормативи, визначені пунктом 22.5 ПДР, здійснюється відповідно до Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 № 30 «Про проїзд великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами» (далі – Постанова № 30).

Відповідно до п. 4 Постанови № 30 рух великовагових та великогабаритних транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами здійснюється на підставі дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні (далі – дозвіл), виданим перевізникові уповноваженим підрозділом Національної поліції, або документа про внесення плати за проїзд таких транспортних засобів.

Згідно з вимогами п. 17 Постанови № 30 великогабаритні та великовагові транспортні засоби повинні бути укомплектовані таким обладнанням:

  • не менш як двома противідкатними упорами для додаткової фіксації коліс автомобіля-тягача та кожного з причепів у разі вимушеної зупинки;
  • знаком «Об'їзд перешкоди з лівого боку» та знаком «Об'їзд перешкоди з правого боку» діаметром по 600 міліметрів кожний, виготовленими із світловідбивного матеріалу відповідно до вимог стандартів;
  • вісьмома конусами з горизонтальними світловідбивними смугами білого та червоного кольору, розташованими почергово (висота конусів – 600 міліметрів, ширина білих та червоних смуг – 150 міліметрів);
  • жорстким буксиром;
  • миготливим ліхтарем червоного кольору або знаком аварійної зупинки;
  • комплектом ланцюгів протиковзання (в період з 1 жовтня до 1 квітня);
  • жилетом оранжевого кольору із світловідбивними елементами;
  • не менш як одним проблисковим маячком оранжевого кольору з автономним живленням.

 

Крім цього, відповідно до п. 19, п. 20 Постанови № 30 кабіна великогабаритного транспортного засобу повинна бути обладнана не менш як двома дзеркалами заднього виду, розташованими з лівого і правого боків кабіни, на зворотному боці яких нанесені почергово під кутом 45 градусів світловідбивні смуги білого та червоного кольору. Дзеркала мають забезпечувати достатній огляд у горизонтальній і вертикальній площині з урахуванням габаритів вантажу, що перевозиться, під час руху як на прямій, так і на кривій ділянці автомобільної дороги. Дзеркала заднього виду кріпляться з допомогою пристроїв, які б забезпечували їх відхилення вперед чи назад під зусиллям 20 – 25 кгс, спрямованим паралельно поздовжній осі транспортного засобу.

Також на великогабаритному та великоваговому транспортному засобі встановлюється розпізнавальний знак обмеження швидкості руху, яка визначається уповноваженим підрозділом Національної поліції або технічною характеристикою цього транспортного засобу.