Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зразок заповнення
30.09.2021

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ  _______________________

             (посада роботодавця і

_____________________________

найменування підприємства)

_________________  № _________

   (число, місяць, рік)

 

 

Положення

про систему технічного обслуговування та ремонту обладнання і споруд АЗС з АГЗС

 

Перелік технологічного обладнання

Правила технічної експлуатації АЗС передбачають повну відповідність технологічного обладнання, що використовує пожежонебезпечні і вибухонебезпечні матеріали і речовини, технічним умовам, технічній, експлуатаційній та конструкторській документації, затвердженій (узгодженій) у встановленому порядку.

Паливозаправне обладнання допускається до експлуатації тільки після перевірки (в заводських умовах) на герметичність і працездатність систем протиаварійного захисту, оформленої відповідними актами.

На пульти управління системами безпеки і приладами регулювання і контролю наносяться допустимі діапазони параметрів, що забезпечують пожежобезпечне функціонування технологічного обладнання:

  • температури;
  • тиску;
  • концентрації;
  • рівня наливу тощо.


Порушення герметичності технологічного устаткування є підставою безумовного припинення його експлуатації. Внесення несанкціонованих змін, що підвищують ступінь пожежної небезпеки АЗС, в конструкцію технологічного обладнання категорично заборонено.

Заповнення резервуарів-сховищ проводиться не більше ніж на 95% внутрішнього обєму.

Здійснення робіт в зонах, що характеризуються можливістю утворення пароповітряних горючих сумішей, організовується із застосуванням іскробезпечного інструменту, у взутті та одязі, не здатних викликати іскроутворення (тобто, не мають металевих набойок, замків, заклепок).

При зміні виду моторного палива в камерах (резервуарах) автозаправної станції проводиться повне очищення і зміна маркування резервуарів.

Технічне обслуговування та ремонт електрообладнання та електричних мереж АЗС фахівцями сторонніх ліцензованих організацій допускається виключно на договірній основі, однак факт його укладення не звільняє керівника АЗС від виконання вимог ПБЕЕС.

 

Порядок технічного обслуговування та ремонту обладнання АГЗС

Роботи з технічного обслуговування повинні проводитися в терміни, передбачені затвердженими графіками планово-попереджувальних ремонтів.

Техобслуговування і ремонт проводяться на основі документації підприємств-виробників обладнання. При експлуатації технологічних газопроводів і арматури необхідно виконувати такі регламентні роботи:

  • зовнішній огляд;
  • ревізія (технічне обслуговування);
  • періодичні випробування.


Зовнішній огляд технологічних газопроводів та їх деталей слід проводити не рідше одного разу на добу, крім того, не рідше одного разу на місяць повинна проводитися перевірка герметичності фланцевих і різьбових з’єднань, а також сальникових ущільнень обмилюванням або течошукачем.

Огляд опор та кріплень газопроводів, схильних до вібрації, а також фундаментів компресорів, опор і естакад газопроводів, повинен проводитися персоналом АГЗС щодня.

Результати зовнішнього огляду газопроводів та їх деталей (опор, кріплень і т. п.), а також результати робіт з усунення виявлених дефектів повинні фіксуватися в експлуатаційному журналі.

Крім того, при зовнішньому огляді проводяться такі роботи:

  • перевірка на загазованість колодязів та інших підземних споруд;
  • спостереження за станом люків колодязів і збереженням вказівних знаків і реперів та їх очищення від бруду, снігу, льоду і т. п.


Газопроводи і арматура на АГЗС в процесі експлуатації повинні піддаватися ревізіям, при яких перевіряється стан газопроводів і запірно-запобіжної арматури.

Перша ревізія газопроводів повинна проводитися не пізніше, ніж через два роки після введення АГЗС в експлуатацію. Генеральна ревізія проводиться кожні вісім років від початку експлуатації.

Результати ревізії газопроводу повинні бути співставлені з результатами приймання після монтажу або попередньої ревізії, після чого складається акт ревізії газопроводу, який затверджується керівництвом організації, що проводила роботи, і керівництвом організації-власника.

Періодичні випробування газопроводів на герметичність повинні проводитися не рідше одного разу на 5 років під керівництвом начальника АГЗС. Результати випробувань газопроводів повинні бути оформлені актом.

Газопровід, який підлягає ревізії, періодичним випробуванням або ремонту, повинен бути відключений від діючих газопроводів запірними пристроями з подальшою установкою заглушок, після чого продуті інертним газом.

Продувка газопроводу вважається закінченою, якщо вміст газу в двох послідовно відібраних пробах продувних газів не перевищує 1,0% за обсягом.

Технічне обслуговування та ремонт запірно-запобіжної арматури, запірних пристроїв, регуляторів тиску газу, зворотних і запобіжних клапанів повинні проводитися за інструкціями заводів-виготовлювачів. Результати ремонту і випробування арматури повинні бути оформлені актом.

Ліквідація льодяних або гідратних пробок на газопроводах повинна проводитися шляхом їх розігріву парою або гарячою водою після зниження тиску газу в газопроводі до атмосферного.

Забороняється:

  • проводити ремонтні роботи, підтяжку кріпильних деталей фланцевих або муфтових зєднань, якщо газопровід знаходиться під тиском;
  • зменшувати товщину сальникової набивки шляхом розколочування її молотком;
  • застосування будь-яких додаткових важелів при закритті або відкритті арматури.


Зниження або підвищення тиску слід проводити поступово, за встановленим регламентом.

Пуск, зупинка компресорної установки та інші роботи повинні проводитися відповідно до інструкції з експлуатації відповідної компресорної установки. Несправності, помічені під час технічного огляду компресорної установки, повинні бути усунені негайно або при найближчому ремонті, залежно від їх характеру.

Компресорна установка повинна бути зупинена не чекаючи спрацьовування автоматичного захисту, якщо:

  • манометри на будь-якому рівні стиснення, а також нагнітальної лінії, показують тиск вище допустимого;
  • манометр системи змащування механізму руху показує тиск нижче величини, зазначеної в «Керівництві з експлуатації компресорної установки» заводу-виготовлювача;
  • підвищення або зниження тиску газу на прийомі компресорної установки, проти заданих регламентом величин;
  • припинилася подача охолоджувальної рідини або виявилася несправність системи охолодження;
  • припинилася подача повітря на наддув електродвигуна, а також на охолодження газу (за наявності даних систем);
  • прослуховується стук, удари в компресорній установці і в приводі або виявлені їх несправності, які можуть привести до аварії;
  • температура стисненого газу вище допустимої норми;
  • прилади на щиті компресорної установки вказують на перевантаження електродвигуна;
  • вийшли з ладу контрольно-вимірювальні прилади, а також засоби автоматичного захисту;
  • зявився запах гару або дим на компресорній установці або приводі;
  • помітно збільшилася вібрація компресорної установки;
  • виявлені тріщини на фундаменті;
  • відсутнє освітлення в приміщенні;
  • виникла пожежа;
  • відбулася аварійна розгерметизація обладнання технологічної системи АГЗС.


Рівень інтенсивності вібрацій повинен знаходитися в межах:

  • трубопроводи і апарати не більше 18 мм / сек .;
  • підстави, фундаменти і опорні конструкції не більше 7 мм / сек .;
  • компресорні установки – не більше 11,25 мм / сек.


Результати індивідуальних випробувань компресорної установки на холостому ходу і під навантаженням оформлюються актом. Результати технічного обслуговування і ремонтів повинні фіксуватися в ремонтному формулярі на компресорну установку.

 

Порядок технічного обслуговування та ремонту обладнання АЗС

Технічне обслуговування колонок на АЗС можна поділити на щоденне, профілактичне і сезонне. Знос різних деталей обладнання є основною причиною порушень в роботі паливо- і мастильнороздавальних колонок.

Серйозні порушення можуть статися через корозії металу. Знос відбувається нерівномірно і може бути визначений за падінням продуктивності, порушення тарування, зміни показань рахункового пристрою.

Технічно обґрунтованих норм зносу обладнання немає, але досвід експлуатації показує, що залежно від кількості прокачувань через ТРК палива і часу експлуатації можна встановити деякі міжремонтні норми.

Міжремонтні норми експлуатації обладнання

Перелік робіт

Міжремонтна норма

тис. л

років

Насоси

700-1200

-

Лічильники

2000-2500

-

Лічильні прилади

8100-9000

-

Газовідокремлювач

10000

-

Роздаточні крани і рукави

1800

-

Електродвигуни

1500-3000

-

Індикатори

 

3

 

Технічне обслуговування колонок - це комплекс технологічних операцій, що мають на меті попередити несправності, що досягається періодичним контролем за чистотою і станом окремих деталей, вузлів і агрегатів і їх своєчасним кріпленням, регулюванням і змащенням. Вказані норми дозволяють організувати обслуговування і ремонт колонок по планово-попереджувального системі.

Технічне обслуговування забезпечує високопродуктивну роботу АЗС, зменшує потребу в ремонтах, подовжує термін служби, скорочує витрату запасних частин і підтримує обладнання в технічно справному стані.

Щоденне обслуговування передбачає:

  • зовнішній огляд:
  • правильність підключення виводів електродвигуна до мережі та надійність їх контактів з сполучними проводами;
  • кріплення електродвигуна до корпусу колонки;
  • правильність сполучення валів електродвигуна і насоса;
  • вільне обертання ротора насоса вручну і відсутність стуку;
  • наявність мастила в підшипниках;
  • заземлення устаткування.


Щоб уникнути загазованості робочих місць, з’єднання всередині корпусу колонки, роздавальні рукава, клапани, крани та фланцеві з’єднання труб перевіряються на герметичність.

При огляді насоса-моноблока перевіряють:

  • кріплення його з’єднань;
  • співвісність і осьовий зазор між валами насоса і електродвигуна;
  • вал насоса повинен легко провертатися від руки.

В роздавальних кранах перевіряють:

  • надійність відкриття клапана;
  • фіксацію клапана у відкритому положенні та його закриття;
  • надійність з’єднання крана з рукавом.


Виявлені під час огляду несправності усуваються.

Перебування в чистоті, для чого при прийомі зміни та в процесі роботи необхідно:

  • протирати сухою ганчіркою корпус колонок і захисне скло циферблатів і індикатора, прибирати територію заправних острівців;
  • здійснювати перевірку колонок на справність роботи і на точність відпуску шляхом пробного пуску та виміру доз зразковим мірником;
  • контроль у процесі роботи за правильністю показань разового і сумарного лічильників, рахункових механізмів, за станом електродвигуна і електропроводки, за проходженням потоку рідини через скло індикатора;
  • прибирання внутрішніх комунікацій колонки і зовнішньої поверхні.


У щоденне обслуговування колонок входить заливка насоса паливом у разі тривалої зупинки. У разі виявлення несправностей (порушення показань рахункового пристрою, течі палива, наявності бульбашок повітря в паливі при проходженні його через індикатор, зниження продуктивності або підвищений шум механізмів) оператор зобов’язаний негайно зупинити колонку, відключити її від електромережі та зробити відповідний запис у журналі ремонту обладнання.

Технічне обслуговування здійснюється без розкривання опломбованих механізмів.

Профілактичне обслуговування включає:

  • очистку фільтрів колонок і заміну сіток:
  • один раз в тиждень слід промивати сітки фільтра, а при зниженні продуктивності, частіше;
  • фільтр з тонкістю фільтрування 100 мкм слід оглядати і промивати після видачі 1 000 000 л палива;
  • фільтруючі елементи газовідокремлювача з тонкістю фільтрування 20 мкм замінюються після відпуску 200 000 л палива;
  • перевірку роботи насоса на: продуктивність, кріплення, течі в з’єднаннях, справність лопаток і підшипників, з’єднання з електродвигуном;
  • перевірку роботи газовідокремлювача: заміну поплавців і усунення течі в з’єднаннях;
  • перевірку і чистку лічильника;
  • заміну манжет і прокладок: манжети поршнів лічильника замінюють при втраті точності відпускаючих доз, гільзи очищають від смолистих відкладень, внутрішню порожнину корпусу промивають бензином;
  • перевірку роботи роздаткового рукава і крана: рахункового і ручного клапана;
  • підтяжка сальника, перевірка заземлення, усунення течі;
  • огляд індикатора, усунення течі і чистку:
  • перевіряють прозорість і кріплення скла;
  • перевіряють роботи електродвигуна: заземлення, центрування з валом насоса, натяг ременя;
  • чистка від пилу і бруду, змащення підшипників;
  • чистка контактів;
  • зміна мастила в підшипниках через 2000-4000 годин роботи або 15 000 000 л відпущеного палива, але не рідше одного разу на рік;
  • промивка підшипників гасом або бензином з добавкою 5% трансформаторного масла і заповнення камери підшипника на 2/3 її обсягу тугоплавким мастилом УТВ (1-13) або ЦИАТИМ-201;
  • перевірка стану пломбування вузлів колонки.


Колонка працює з постійно заповненим роздатковим рукавом. Відсічний клапан роздаткового крана при непрацюючій колонці не повинен допускати течі і навіть крапель.

Електродвигуни, пускову апаратуру та інші електричні пристрої оглядають і налагоджують не рідше одного разу на рік.

Профілактичні огляди електропроводок:

  • при відкритому прокладанні на роликах або ізоляторах один раз на місяць;
  • при прихованій прокладці - один раз в три місяці;
  • при прокладці проводів в ізольованих трубках з металевою оболонкою один раз в три місяці;
  • при відкритому прокладанні броньованих проводів один раз в три місяці;
  • при прокладці проводів в сталевих газових трубах  один раз в три місяці.


Ремонтувати електрообладнання можна тільки при відсутності напруги на даній ділянці електричного кола.

Сезонне обслуговування колонок передбачає всі роботи по щоденному і профілактичному обслуговуванні і, крім того:

  • очистку і заміну мастила деталей, що труться, і підшипників; розбирання і очищення всіх комунікацій;
  • забарвлення внутрішніх комунікацій і зовнішнього облицювання;
  • виправлення вм’ятин корпусу, підгонку передніх і бічних стінок і кришки;
  • перевірку регулювання клапанів і тарування лічильника рідини;
  • лічильний пристрій необхідно очищати і змащувати двічі на рік при підготовці до роботи в зимових і літніх умовах.


Для цього рахунковий пристрій знімається з колонки і без зняття пломби промивається бензином з добавкою 5% трансформаторного масла і змащується мастилом МВП.

Щоденне технічне обслуговування проводиться за потребою, але не рідше одного разу на добу;

  • профілактичне після прокачування 200 000 л палива, але не рідше одного разу на місяць;
  • сезонне два рази в рік з метою підготовки колонки до експлуатації в зимових і літніх умовах.


Ремонт обладнання фіксується у журналі або оформляється актом. При експлуатації паливо і мастильнороздавальних колонок обслуговуючий персонал зобов’язаний:

  • дотримуватися правил пожежної безпеки та вимагати їх дотримання від водіїв автотранспорту;
  • постійно стежити за справністю і нормальною роботою колонок;
  • перевіряти технічний стан обладнання, точність роботи лічильника рідини і покажчиків разового і сумарного відпустки.


При експлуатації мастильнороздавальних колонок з насосною установкою, крім того, необхідно:

  • стежити за якістю мастила в резервуарі, для чого в заливній горловині резервуару встановити фільтр;
  • не допускати утворення піни за рахунок підсосу повітря в гідравлічній системі;
  • не рідше одного разу в три місяці промивати фільтри тонкого і грубого очищення всмоктуючого клапана насосної установки;
  • стежити за наявністю повітряної подушки в гідравлічному акумуляторі, оскільки за її відсутності електродвигун буде мимовільно вмикатися і вимикатися;
  • перевіряти затяжку всіх гвинтових з’єднань автовимикачів і стежити за його чистотою.


Поряд з профілактичним і сезонним обслуговуванням колонок на АЗС проводяться наступні роботи:

  • огляд трубопроводів, з’єднань і вентилів і усунення течі пального;
  • огляд зливного пристрою, вогневого запобіжника і дихального клапана;
  • очищення відстійника зливного фільтра і сітки;
  • перевірку всмоктуючих клапанів на герметичність, протирання і чистку сітки;
  • підтяжку болтів кріплення фланців і кришок резервуара;
  • перевірку роботи пульта дистанційного керування;
  • регулювання, очищення від пилу і бруду;
  • перевірку вимикачів, розеток і заміна запобіжників;
  • огляд електроосвітлювальної арматури, зміну перегорілих електролампочок;
  • огляд і перевірку вимірювальних приладів;
  • огляд і перевірку пожежного інвентарю.