Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
26.05.2023
Вимоги безпеки до виробничих процесів на підприємствах тваринництва
Новак Тамара Сергіївна,
кандидат юридичних наук, доцент кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В. З. Янчука НУБіП України

Виробничий процес – це сукупність технологічних впливів (фізичних, хімічних, біологічних), які здійснюють у певній послідовності, отримуючи кінцевий продукт.

Основними елементами виробничого процесу в тваринництві є праця (свідома діяльність людини), предмети та засоби праці (тварини, будівлі, машини й устаткування, матеріали, енергія).

 

Нормативна база

Базовим галузевим нормативним актом, у якому встановлено вимоги до охорони праці під час одержування продукції тваринництва, є Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 № 1240 (далі – НПАОП № 01.0-1.02-18).

Також важливими для забезпечення правильної безпеки виробничих процесів у тваринництві є норми таких документів, як:

 

Коментар експерта

НПАОП № 01.0-1.02-18 поширюються на всіх юридичних і фізичних осіб, які провадять діяльність у сільському господарстві та відповідно до законодавства використовують найману працю, також працівників, які працюють у сільськогосподарському виробництві.

НПАОП № 01.0-1.02-18 є обов’язковими для виконання роботодавцями та працівниками під час виробництва сільськогосподарської продукції.

Зважаючи на рівні гарантії для найманих працівників і членів сільськогосподарських підприємств, закріплені в законодавстві про працю, НПАОП № 01.0-1.02-18 також є обов’язковими і для останніх.

У НПАОП № 01.0-1.02-18 установлено єдині для всіх підгалузей тваринництва вимоги щодо безпеки:

  • виробничого обладнання;
  • організації робочих місць;
  • експлуатації сільськогосподарської техніки;
  • технологічних процесів;
  • у процесі приготування кормів;
  • під час навантажування, транспортування та роздавання кормів;
  • під час транспортування, переганяння та випасання тварин;
  • під час прибирання, видалення, обробляння та зберігання гною.

 

Також у НПАОП № 01.0-1.02-18 регламентовано спеціальні вимоги безпеки за підгалузями тваринництва:

  • вимоги безпеки під час утримання великої рогатої худоби;
  • вимоги безпеки під час утримання коней;
  • вимоги безпеки під час утримання свиней;
  • вимоги безпеки під час утримання птиці;
  • вимоги безпеки у бджільництві.

 

Важливо

Відповідальність за порушення НПАОП № 01.0-1.02-18 у скотарстві, свинарстві, конярстві та птахівництві є однаковою.

Чинниками безпеки виробничих процесів на підприємствах тваринництва є:

  • дотримання безпечного режиму утримання тварин;
  • усунення безпосереднього контакту працівників із тваринами;
  • запобігання фізичним і нервово-психічним перевантаженням шляхом заміни ручної праці механізованою або автоматизованою;
  • виключення шкідливих впливів на працівників продуктів життєдіяльності тварин, матеріалів, що мають небезпечні або шкідливі властивості, шляхом застосування дистанційного управління виробничими процесами, використання засобів колективного та індивідуального захисту;
  • заміна виробничих процесів і операцій, пов’язаних із виникненням небезпечних і шкідливих виробничих чинників, процесами та операціями, за яких зазначених чинників немає або вміст шкідливих речовин не перевищує гранично допустимих концентрацій, рівнів;
  • запобігання проявам небезпечних та шкідливих виробничих чинників у випадку аварії;
  • дотримання порядку експлуатації машин і обладнання відповідно до експлуатаційної документації;
  • використання сигнальних приладів, кольорів і знаків безпеки відповідно до ДСТУ ISO № 17398:2012 «Пожежна безпека. Кольори та знаки безпеки. Класифікація, технічні вимоги i стійкість знаків безпеки»;
  • своєчасне видалення, знешкодження та захоронення виробничих відходів, які є джерелом шкідливих виробничих чинників;
  • застосування раціональних режимів праці та відпочинку для запобігання монотонності праці, гіподинамії, фізичним і нервовопсихічним перевантаженням;
  • захист від можливих негативних впливів небезпек природного характеру і погодних умов.

 

Вимоги до виробничого обладнання

Виробниче обладнання, яке застосовується у тваринництві, повинно відповідати правилам, наведеним нижче.

1. Виробниче обладнання має бути в належному технічному стані, справне та забезпечене блокуванням із пусковими пристроями гальм засобів малої механізації (підвісних транспортних ліній, стрічкових транспортерів, електричних талів, візків, що переміщуються надґрунтовими регістрами тощо).

2. Виробниче обладнання слід використовувати за призначенням, тобто для виконання тих технологічних процесів, для яких воно створювалось.

3. Має бути відповідність вимогам технічних регламентів. Така вимога діє, якщо обладнання виготовлено після дати обов’язкового застосування відповідних технічних регламентів, що поширюються на це обладнання.

4. Виробниче обладнання повинне відповідати загальним вимогам безпеки до обладнання, що зазначені у нормативно-правових актах з охорони та гігієни праці й відповідних нормативних документах на його виготовлення. Така вимога діє, якщо обладнання виготовлено до дати обов’язкового застосування відповідних технічних регламентів, що поширюються на це обладнання.

5. Рівень шуму виробничого обладнання не повинен перевищувати встановлених норм. Сьогодні діють Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку (ДСН 3.3.6.037-99), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 37. У разі перевищення допустимих норм шуму робочої зони працівники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту органів слуху.

6. Потрібно забезпечити ізоляцію та захист від механічного пошкодження струмопідвідних проводів до електрифікованих машин і установок у виробничих приміщеннях. Пуск місцевої вентиляції поєднують із пуском технологічного обладнання.

Важливо

Заборонено:

експлуатувати несправні машини та обладнання;

експлуатувати сільськогосподарські трактори без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або несправною системою блокування запуску двигуна за ввімкнутої передачі (п. 3 розділу ІІІ НПАОП № 01.0-1.02-18).

Раціональна організація виробничих процесів та дотримання відповідних нормативів у тваринництві гарантує безпеку трудової діяльності та генерує економічні ефекти.