Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
05.02.2020
Нові розміри трудових штрафів діють із 2 лютого

2 лютого запроваджено нові штрафи за порушення норм трудового законодавства, які були прийняті Верховною Радою ще 12 грудня 2019 року (Закон №378-IX).

Тепер за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, а також виплату заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ – штраф 10 розмірів мінзарплати (47 230 грн) за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення (було 30 мінзарплат). До юросіб і ФОП, які використовують найману працю, і є платниками єдиного податку 1-3 груп – попередження. За повторне протягом двох років з дня виявлення порушення – 30 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення (4723х30 = 141 тис 690 грн).

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці  штраф 2 розміри мінзарплати (9446 грн) за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення (було 10 мінзарплат).

Недотримання гарантій і пільг мобілізованим працівникам – штраф 4 розміри мінзарплати (18 892 грн) за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. До юрособ і ФОП, які використовують найману працю, і є платниками єдиного податку 1–3 груп – попередження. Раніше штрафували на 10 розмірів мінзарплати за кожного працівника.

Недопущення до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю для виявлення неоформленных працівників  штраф 16 розмірів мінзарплати (75 568 грн) замість діючих раніше 100 мінзарплат.

Порушення інших вимог трудового законодавства, окрім передбачених абз. 2 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП  штраф 1 розмір мінзарплати за кожне таке порушення (4723 грн). За повторне впродовж року з дня виявлення порушення – 2 розміри мінімальної зарплати за кожне таке порушення (9446 грн).

У разі сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, така постанова вважається виконаною.

У разі виконання припису Держпраці і усунення виявлених порушень у визначені приписом терміни заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. Це стосується порушення строків виплати зарплати, недотримання гарантій оплати праці, недотримання гарантій і пільг мобілізованим працівникам.

За недопуск до перевірки, допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, а також виплату заробітної плати без нарахування і сплати ЕСВ, штрафних санкції застосовуються незалежно від усунення порушень.

 

Джерело: buh.ligazakon.net.