Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
25.03.2020
Вимоги до вибору ЗІЗ під час коронавірусної інфекції

З огляду на ситуацію, що склалася із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, в межах повноважень, Управління Держпраці, як орган державного ринкового нагляду, наголошує на недопущенні розповсюдження на ринку засобів індивідуального захисту органів дихання, які не відповідають вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008 № 761.

Технічним регламентом засобів індивідуального захисту передбачено визначення:

  • суттєвих вимог щодо безпеки та охорони здоров’я, яким мають відповідати засоби індивідуального захисту;
  • вимоги до виробників засобів індивідуального захисту;
  • процедури оцінювання відповідності вимогам Технічного регламенту;
  • маркування відповідності та здійснення державного ринкового нагляду щодо надання на ринку та вільного обігу засобів індивідуального захисту.


Затвердженням Технічного регламенту засобів індивідуального захисту забезпечено адаптацію національного законодавства до європейського, що дає змогу усунути технічні бар’єри у торгівлі та спрощує доступ вітчизняних засобів індивідуального захисту на світовий та європейський ринки.

Виходячи з вищевикладеного, Управління Держпрауці вважає за необхідне акцентувати увагу виробників засобів індивідуального захисту, що ЗІЗ мають відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту щодо безпеки та стандартам стосовно конструкції і виготовлення.

Виробник або його уповноважена особа чи постачальник засобів індивідуального захисту, під час проведення оцінки відповідності повинен скласти декларацію про відповідність (згідно з додатком до Технічного регламенту засобів індивідуального захисту), яку пред’являє на вимогу призначених органів державної влади та маркує кожну одиницю засобу захисту знаком відповідності технічним регламентам згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження форми, опису знака відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення» від 30.12.2015 № 1184.

Важливо

Перед закупівлею ЗІЗ, роботодавець повинен переконатись у тому, що кожна одиниця засобу індивідуального захисту промаркована знаком відповідності технічним регламентам, та супроводжується декларацією про відповідність.

До уваги користувачів!

За наявності підстав вважати, що продукція не відповідає встановленим вимогам, або становить загрозу будь-яким суспільним інтересам, користувачі (споживачі) такої продукції, мають право звертатись до органу державного ринкового нагляду за захистом їх права на безпечність продукції.

Джерело: kr.dsp.gov.ua.