Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
30.03.2021
Які дії роботодавця, якщо за медичним висновком працівнику протипоказані певні роботи

Інспектор праці пояснила дії роботодавця у випадку, коли за результатами медогляду працівникові протипоказані роботи за професією, а перенавчатися для роботи на іншому місці він відмовляється.

За результатами періодичного медогляду працівника в рекомендаціях медкомісії йому можуть бути протипоказані роботи за професією, наприклад, в умовах шуму, на висоті, газонебезпечні роботи, тяжка фізична праця. Тоді на підставі медичної довідки працівнику пропонують іншу вакансію, а медико-санітарна частина повинна надати згоду на відповідність даного робочого місця медичним рекомендаціям.

Якщо працівник не бажає скористатись пропозицією нової вакансії, мотивуючи тим, що не знає робочого місця, про що свідчить персональний підпис працівника, то підприємство пропонує йому професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації. Зазвичай дані питання підприємства обумовлюють у колдоговорі.

У разі відмови працівника від іншої вакансії та проходження перенавчання або ж перепідготовки його звільняють за станом здоров'я.

Роботодавець адресує голові профкому підприємства подання, де просить дати згоду на звільнення працівника за п. 2 ст. 40 КЗпП у зв'язку з невідповідністю виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я.

Отримавши витяг з протоколу засідання профспілки про згоду на звільнення працівника оформлюють звільнення з займаної посади з причини невідповідності виконуваній роботі внаслідок стану здоров'я, що перешкоджає продовженню цієї роботи.

Працівнику, трудовий договір якого припиняють на підставі 2 ст. 40 КЗпП, виплачують вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області