Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
07.02.2022
Сумісники не проходять повторне навчання з охорони праці при прийнятті на ідентичні посади – Верховний Суд

Верховний Суд звертає увагу на те, що чинне законодавство України не передбачає обов'язок працівників проходити повторне навчання у разі сумісництва ідентичних професій і спеціальностей та не передбачає обов'язку роботодавця забезпечити проходження повторного навчання з охорони праці працівникам які надали документи про проходження відповідного навчання.

Про це йдеться в постанові ВС/КАС від 25.11.2021 р. у справі № 520/5530/19.

В цій справі позивачем виступало підприємство, а відповідачем – Головне управлінням Держпраці у Харківській області. Спір полягав в тому, що інспектори праці винесли припис за результатами перевірки. Вони переконували, що Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Перелік робіт з підвищеною небезпекою передбачають, що особи, які суміщують професії, проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як з їхніх основних професій, так і за професіями, що суміщуються.

Проте суди стали на сторону підприємства і уважають, що посилання інспекторів праці на п. 3.6 Типового положення є безпідставним, оскільки у такому випадку працівники працюють за сумісництвом на аналогічних посадах, як і за основним місцем роботи, а не суміщують різні професії (посади) на тому ж підприємстві поряд із основною роботою.

Працівники, які працюють за сумісництвом, виконують той самий перелік робіт на тому ж обладнанні, що і на основному місці роботи, а тому не потребують проходження навчання та перевірки знань з охорони праці.

Джерело: ЮРЛІГА