Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
03.05.2022
Або робочий день, або вихідний і несвятковий: роз’яснення щодо 9 травня

На травневі свята мали бути подовжені вихідні (30 квітня – 2 травня та 7–9 травня). Але з огляду на воєнний стан і понеділок 2 травня, і понеділок 9 травня є робочими днями з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Норма закону

Державна служба України з питань праці нагадує, що у ст. 73 КЗпП встановлено святкові і неробочі дні: 1 травня (неділя) – День праці; 9 травня (понеділок) – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги). Якщо святковий або неробочий день збігається із суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ст. 67 КЗпП). Відповідно, вихідними днями мали би бути понеділок 2 травня (перенесення вихідного з 1.05.2022 р.) та 9 травня як святковий день.

Проте з 24 березня 2022 року діють нові правила згідно із Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136).

Важливо

У період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), ч. 1 ст. 65, ч.ч. 3–5 ст. 67 та ст.ст. 71–73 (святкові і неробочі дні) КЗпП.

Це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей у понеділок на роботу,кожен керівник підприємства вирішує у 2022 році самостійно.

Максимальна нормальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена до 60 годин (скорочена – до 50 годин) (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136). Таким чином, є два варіанти:

  • скасовані святкові дні можуть бути включені в норму робочого часу (оплата здійснюватиметься в одинарному розмірі);
  • за рішенням роботодавця 2 і 9 травня можуть бути вихідними, відповідно, неоплачуваними).

Варто наголосити, що 2 та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Норми Закону № 2136 діють під час воєнного стану. Проте у перспективі 9 травня може взагалі втратити статус святкового дня. Принаймні законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, реєстр. № 7297 від 18.04.2022, унесений на розгляд Верховною Радою України. Депутати запропонували відзначати День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня (як це відбувається у більшості країн) та внести зміни до ст. 73 КЗпП про те, що саме 8 травня, а не 9-те, є святковим днем.

 

 

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН