Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
27.05.2022
Виїзд військовозобов’язаних за кордон: що змінилось?

26 травня набрала чинності постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 і від 3 березня 2022 р. N 194» від 20.05.2022 № 615, якою змінено Правила перетинання державного кордону громадянами УКраїни та розширено перелік військовозобов’язаних осіб, яким дозволено виїзд за кордон під час війни.

 

Відтепер можливим є пропуск через кордон таких категорій громадян, які є військовозобов’язаними.

 

1. Водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб армії та населення України.

Пропуск можливий за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону та інформації про таку особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд водіїв приймає Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військова адміністрація за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

  • військових, правоохоронних органів;
  • військових адміністрацій;
  • медичних закладів;
  • відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

 

Рішення про виїзд приймається на строк не більше 6 місяців.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Якщо водій перевищує строки перебування, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення протягом 7 робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють у перетинанні державного кордону.

 

2. Водії транспортних засобів суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом.

Пропуск можливий за умови виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Інформація про таких водіїв вноситься до відповідної інформаційної системи на підставі заявки ліцензіата.

Перетин державного кордону здійснюється лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.

На одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

  • один водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата;
  • два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

 

Такі водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків Укртрансбезпека може припинити доступ відповідного ліцензіата до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки на три місяці.

 

3. Працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Пропуск можливий за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та виконання правил перетину державного кордону України.

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємств залізничного транспорту приймають:

  • щодо працівників АТ «Українська залізниця» та підприємств залізничного транспорту, що належать до сфери управління Мінінфраструктури, Мінінфраструктури;
  • щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

 

Рішення про виїзд за межі України приймається на строк не більше 6 місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту, в яких містяться відповідні обґрунтування та наявні підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом у період воєнного стану.

 

4. Спортсмени, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренери із складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідістю; спортивні судді та інші фахівці, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.

Пропуск зазначених осіб через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за умови виконання правил перетину державного кордону України та наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

Підтвердними документами є рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

Зазначені особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеній в Єдиному календарному плані.

 

 

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН