____________________________________________________________
(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)
|
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ _______________________ (посада роботодавця і _____________________________ найменування підприємства) _________________ № _________ (число, місяць, рік)
|
ІНСТРУКЦІЯ
З ОХОРОНИ ПРАЦІ № __________
ДЛЯ ЛІКАРЯ ЕНДОСКОПІСТА
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННІ
1.1. Інструкція з охорони праці для лікаря ендоскопіста є інструкцією за професією, що встановлює вимоги безпеки під час виконання робіт.
1.2. Інструкція з охорони праці для лікаря ендоскопіста розроблена на основі Закону України «Про охорону праці», НПАОП 85.11-1.10-84 «Правила техніки безпеки при експлуатації виробів медичної техніки в установах охорони здоров’я. Загальні вимоги», НПАОП 0.00-6.03-93 «Порядок опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві», НПАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», постанови Кабінету Міністрів України від «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» 22.07.2020 № 641 та інших вимог законодавства.
1.3. Працівник, що порушив вимоги цієї інструкції, несе персональну відповідальність в установленому законодавством порядку.
1.4. Лікар ендоскопіст повідомляє безпосередньому керівнику про усі ситуації, що можуть загрожувати життю і здоров’ю людей під час виконання ним робіт, про кожний нещасний випадок, який стався в процесі виконання обов’язків, про погіршення стану свого здоров’я, у тому числі про прояв ознак захворювання, про виявлені факти несправності у роботі обладнання.
1.5. Небезпечними і шкідливими факторами виробництва для працівника можуть бути:
- токсичний вплив різних хімічних речовин, що входять до складу медичних препаратів та речовин тощо при всмоктуванні через слизові оболонки і шкіру;
- небезпека отримання травми (ушкодження рук при використанні колючих, ріжучих інструментів, скляного посуду тощо);
- гострі кромки, задирки і нерівності поверхонь медичного інвентарю, інструменту та пристосувань;
- небезпека ураження електричним струмом;
- нераціональна організація робочого місця;
- недостатня освітленість робочої зони;
- небезпека заподіяння фізичних травм з боку пацієнтів;
- психоемоційне напруження, перевтома.
Джерела виникнення шкідливих і небезпечних виробничих факторів:
- несправне обладнання або неправильна його експлуатація;
- несправне електрообладнання або неправильна його експлуатація;
- гострі кромки, задирки і шорсткості на поверхні обладнання та інструменту;
- відсутність, несправність, неправильна експлуатація засобів індивідуального захисту;
- безпосередній контакт з хімічними речовинами і біологічним матеріалом, що мають шкідливий вплив.
1.6. Лікар ендоскопіст зобов’язаний дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму праці та відпочинку і виконувати вимоги інструкції з охорони праці.
1.7. Працівник зобов’язаний знати та дотримуватися правил особистої гігієни:
- приходити на роботу в чистому одязі і взутті;
- постійно стежити за чистотою тіла, рук, волосся;
- мити руки з милом після відвідування туалету, дотику з забрудненими предметами, після закінчення роботи.
1.8. Забороняється зберігати на своєму робочому місці пожежо- та вибухонебезпечні речовини.
1.9. За порушення (невиконання) вимог нормативно-правових актів з охорони праці працівник залучається до дисциплінарної, а у відповідних випадках – матеріальної та кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законодавством.
1.10. Під час роботи працівник проходить: вступні інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки, первинні інструктажі – на робочому місці та повторні: з охорони праці, з пожежної безпеки.
Працівник проходить інструктаж за цією інструкцією перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні три місяці (повторний інструктаж). Результати інструктажу заносять до Журналу реєстрації інструктажів із питань охорони праці на робочому місці. У журналі після проходження інструктажу має бути підпис особи, яка проводить інструктаж, та працівника.
1.11. На роботу приймаються особи, які відповідають критеріям:
Лікар ендоскопіст вищої кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Проходження інтернатури за спеціальністю «Хірургія» з наступною спеціалізацією з «Ендоскопії». Безперервний професійний розвиток. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом – понад 10 років.
Лікар ендоскопіст I кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Проходження інтернатури за спеціальністю «Хірургія» з наступною спеціалізацією з «Ендоскопії». Безперервний професійний розвиток. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) I кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом – понад 7 років.
Лікар ендоскопіст II кваліфікаційної категорії: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Проходження інтернатури за спеціальністю «Хірургія» з наступною спеціалізацією з «Ендоскопії». Безперервний професійний розвиток. Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) II кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Стаж роботи за фахом – понад 5 років.
Лікар ендоскопіст: повна вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Лікувальна справа». Проходження інтернатури за спеціальністю «Хірургія» з наступною спеціалізацією з «Ендоскопії». Наявність сертифіката лікаря-спеціаліста. Без вимог до стажу роботи.
1.12. Працівнику перед початком та під час роботи заборонено вживати спиртні напої, а також розпочинати роботу у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, хворобливому й стомленому стані або під впливом лікарських препаратів, які знижують швидкість реакції й увагу.
1.13. Працівник зобов’язаний:
- виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;
- дотримуватися норм, правил та інструкцій із охорони праці, пожежної безпеки;
- виконувати тільки ту роботу, яку доручив йому керівник та з якої він пройшов інструктаж;
- не виконувати вказівок, які суперечать правилам охорони праці, пожежної безпеки;
- не допускати до робочого місця сторонніх;
- знати номери телефонів рятувальної служби (101), поліції (102);
- вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння;
- знати правила надання невідкладної медичної допомоги;
- знати порядок організації робочого місця з урахуванням заходів особистої, санітарної, технічної та пожежної безпеки;
- знати улаштування, принцип роботи обладнання, приладів, апаратури, які використовується у процесі роботи;
- знати інструкцію по експлуатації обладнання, приладів та апаратури;
- знати порядок підготовки та застосування медичного обладнання, необхідних інструментів, витратних матеріалів та медикаментів, вимоги, що пред’являються до якості виконуваних робіт (послуг), до раціональної організації праці на робочому місці;
- знати призначення засобів індивідуального захисту, вміти ними користуватися.
1.14. Працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я підлеглого персоналу, оточуючих під час виконання будь-яких робіт згідно з посадовою інструкцією.
1.15. Працівник має бути забезпечений спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, а також санітарно-гігієнічним одягом і взуттям відповідно до галузевих норм.
1.16. Лікарю ендоскопісту в процесі виконання трудових обов’язків необхідно дотримуватися таких вимог:
- одяг має бути з бавовняної тканини, закритий і щільно облягати, не пересушений та не надто накрохмалений;
- рекомендують перед застосуванням витримувати одяг та взуття у приміщеннях із підвищеною до 80% вологістю;
- заборонено носити одяг із вовни, шовку, нейлону, капрону й інших синтетичних матеріалів, які електризуються під час руху та сприяють накопиченню зарядів на тілі;
- носити взуття на шкіряній підошві або на підошві з електропровідної гуми;
- прибрати волосся під ковпак або косинку з бавовни.
1.17. Змінне взуття персоналу має бути з нетканого матеріалу, доступного для дезінфікування.
1.18. Лікарю ендоскопісту заборонено:
- під час виконання покладених на нього завдань носити браслети, ланцюжки й інші металеві вироби;
- збиратися у групи більше 10 осіб;
- перебувати у приміщенні закладу охорони здоров’я без засобів індивідуального захисту;
- у разі прояву ознак респіраторного захворювання, підвищення температури залишатися на робочому місці та/або здійснювати виконання посадових обов’язків.
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ
2.1. Залишити в гардеробі вуличний одяг, особисті речі. Прибрати з кишень колючо-ріжучі, крихкі та гострі предмети.
2.2. Одягти спецодяг, спецвзуття та інші засобами індивідуального захисту, а також санітарно-гігієнічний одяг і взуття відповідно до галузевих норм.
Використовувати засоби індивідуального захисту (маски, рукавички, бахіли, захисний одяг, окуляри тощо) під час виконання трудових обов’язків, спілкування з пацієнтами та надання їм послуг.
Санітарний одяг не повинен мати звисаючих частин, рукави і воріт повинні бути зав’язані, волосся підібране під шапочку. Протягом робочого дня одяг необхідно утримувати в чистоті.
Не заколювати одяг шпильками та не зберігати в кишенях костюма (халата) предмети особистого туалету, сигарети й інші сторонні предмети.
Вимити руки з милом. Нігті на руках повинні бути коротко підстрижені, не нафарбовані лаком і без прикрас.
2.3. Перевірити оснащеність робочого місця, справність обладнання, працездатність вентиляції, електропроводки, цілісність заземлень та занулень на видимі пошкодження. Про несправності та недоліки повідомити працівнику, відповідальному за справний стан обладнання.
-
- Візуально перевірити ззовні достатність освітлення і справність вимикачів, розеток.
2.5. Робоче місце працівника повинно утримуватись у чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.
2.6. Забороняється перевіряти працездатність електромедичних апаратів у непристосованих для експлуатації приміщеннях зі струмопровідними та/або сирими підлогами.
2.7. Забезпечити безпеку та здійснити допуск до роботи підлеглих осіб (молодшого медичного персоналу):
2.7.1. Візуально перевірити загальний стан підлеглого працівника. За підозри на загальне нездужання направити працівника в медпункт і доповісти про це безпосередньому керівництву (головному лікареві, завідувачу відділення). У разі підозри на алкогольне сп’яніння доповісти про це безпосередньому керівництву з метою усунення підлеглого від роботи.
2.7.2. Перевірити наявність у підлеглих санітарного одягу ЗІЗ, їх зовнішній стан і справність.
2.7.3. Оглянути їх робочі місця.
2.7.4. Перевірити наявність і справність обладнання, приладів, апаратури тощо.
2.7.5. Перевірити наявність протипожежних засобів.
2.7.6. Переконатися в достатності освітленості робочих місць.
2.7.7. Видати виробниче завдання.
2.8. Приступити до роботи після усунення всіх виявлених порушень і несправностей.
2.9. Лікарю ендоскопісту не можна приступати до роботи за наявності таких порушень вимог охорони праці:
-
- за наявності несправності, зазначеної в інструкції заводу-виробника з експлуатації медичного та іншого обладнання, при якій не допускається його застосування;
- у разі несвоєчасного проведення чергових випробувань (технічного огляду) обладнання;
- за відсутності або несправності засобів індивідуального захисту;
- за відсутності протипожежних засобів, аптечки;
- за недостатнього освітлення робочого місця та підходів до нього;
- без проходження цільового інструктажу на виконання разових робіт, не пов’язаних з його посадовими обов'язками, а також робіт, пов'язаних з підвищеною небезпекою;
- без проходження періодичного медичного огляду.
2.10. Перевірити наявність і справність медичного та іншого обладнання, інструментів, а також наявність необхідних медикаментів, зручно розмістити їх.
3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ
3.1. Працівник має виконувати тільки ту роботу, з якої пройшов навчання, інструктаж з охорони праці і до якої допущений працівником, відповідальним за безпечне виконання робіт.
3.2. Не передоручати свою роботу стороннім особам.
3.3. Під час знаходження на робочому місці працівник не повинен здійснювати дії, які можуть спровокувати нещасний випадок:
-
- не торкатися оголених дротів;
- не працювати з обладнанням із знятими (пошкодженими) захисними кожухами;
- не працювати на обладнанні мокрими руками;
- не розмахувати гострими і ріжучими предметами;
- стежити за справністю обладнання, апаратів та іншого устаткування, дотримуватися правил їх експлуатації та інструкції з охорони праці для відповідних видів робіт;
- бути уважним, не відволікатися і не відволікати інших;
- відключати медичні прилади та обладнання, інше обладнання від електромережі тільки тримаючись за вилку штепсельного з’єднувача.
3.4. Персоналу забороняється при виконанні трудових обов’язків залишати пацієнтів без нагляду.
3.5. У разі виявлення несправності в процесі експлуатації електромедичної апаратури персонал повинен негайно вимкнути несправний апарат від мережі, зробити відповідний запис у журналі технічного обслуговування, доповісти про це завідувачу відділення. Працювати з цим апаратом персонал може тільки після усунення несправності і наявності відповідного запису електромеханіка в журналі техобслуговування.
3.6. В медичних установах при підключенні виробів медичної техніки забороняється використання перехідників і подовжувачів, для чого в приміщеннях необхідно передбачити достатню кількість штепсельних розеток у відповідних місцях. Персоналу забороняється використовувати електричне обладнання, не ознайомившись попередньо з принципу його роботи і небезпеками, які можуть виникнути при експлуатації.
3.7. Персоналу забороняється усувати несправності в підключеному до мережі апараті.
3.8. Для запобігання ураження електричним струмом обслуговуючого персоналу та оператора забороняється:
-
- порушувати порядок роботи, встановлений інструкцією з експлуатації медичного обладнання;
- працювати з обладнанням, якщо в результаті пошкодження їх корпусу відкривається доступ до внутрішніх елементів, в тому числі стає можливим проникнення води;
- відкривати корпус електромедичної апаратури.
3.9. При виконанні медичних маніпуляцій користуватися одноразовими хірургічними рукавичками. Рукавички повторно не використовуються. Всі пошкодження на шкірі рук перед надяганням рукавичок заклеювати лейкопластиром.
3.10. Під час проведення медичних маніпуляцій не торкатися руками в рукавичках своїх очей, носа, рота, незахищених ділянок шкіри. Під час роботи неухильно дотримуватися вимог асептики і антисептики, правил особистої гігієни. Вимагати того ж від підлеглого персоналу. Перед і після кожної маніпуляції лікар ендоскопіст повинен мити руки, а потім їх обробляти одним з ліцензованих бактерицидних препаратів. Після виконання будь-яких процедур і зняття рукавичок руки ретельно вимити з милом під теплою проточною водою не менше 30 секунд. Не можна використовувати жорсткі щітки для миття рук. При витиранні рук слід уникати втираючих рухів. При цьому необхідно використовувати тільки індивідуальний рушник. Не допускати попадання на шкіру рук лікарських препаратів.
3.11. Дотримуватися особливої обережності при роботі з ріжучими та колючими предметами (скальпелі, ножиці, скляні предмети). При виконанні медичних маніпуляцій приймати (брати) інструмент необхідно тільки за рукоятку, постійно стежити за станом його гострих кінців.
3.12. Відстежувати цілісність скляних деталей обладнання та медичного посуду, не використовувати пошкоджені скляні предмети. Виконувати санітарно-гігієнічні вимоги щодо режиму провітрювання, температурного режиму.
3.13. Здійснювати контроль за дотриманням підлеглими правил охорони праці і техніки безпеки, виробничої та трудової дисципліни. У разі спільної роботи узгоджувати свої дії з діями інших працівників.
3.14. Під час виконання робіт лікарю ендоскопісту забороняється:
-
- відлучатися з робочого місця без дозволу безпосереднього керівника (головного лікаря, завідувача відділенням);
- залишати без нагляду лікарські препарати, медичні прилади, обладнання;
- зберігати і застосовувати препарати без етикеток, а також в пошкодженій упаковці;
- перекладати лікарські засоби з однієї упаковки в іншу, замінювати етикетки;
- зберігати лікарські препарати разом з харчовими продуктами, розчинами для технічних цілей (обробки рук, інструментів, меблів, білизни тощо);
- здійснювати самостійне розкриття і ремонт обладнання, приладів та апаратури. Ремонт повинен проводити фахівець;
- користуватися несправним обладнанням, а також приладами та обладнанням, поводженням з якими він не навчений;
- проводити роботи без застосування необхідних ЗІЗ;
- дозволяти користуватися обладнанням стороннім непідготовленим особам.
3.15. У разі виникнення підозри щодо інфікованості хворого короновірусом SARS-CoV-2, ізолювати такого хворого та викликати спецтранспорт для перевезення його в спеціалізований інфекційний заклад.
3.16. Невідкладно повідомити керівництво про випадок виявлення хворого з підозрою на короновірус SARS-CoV-2.
3.17. Після закінчення прийому кожного пацієнта здійснювати обробку рук спиртовмісним антисептиком, якщо руки візуально не забруднені, та додатково спочатку з милом і водою, якщо руки брудні.
3.18. Під час роботи уникати торкання очей, носа та рота, дотримуватися респіраторної гігієни та етикету кашлю: кашель або чхання в зігнутий лікоть або хустинку з її утилізацією в подальшому; носіння медичної маски і дотримання гігієни рук після зняття та утилізації маски; підтримання соціальної дистанції (не менше 1,5 м) від оточуючих, особливо від осіб з респіраторними симптомами.
3.19. Здійснювати дезінфекцію поверхонь приладів та датчиків, які піддавались контакту з пацієнтом, столу, за яким здійснювався прийом тощо, після відвідування кожного пацієнта. Контролювати стан проведення профілактичної дезінфекції в усіх місцях ймовірної присутності джерела збудника інфекції.
4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ
4.1. Відключити електричне електрообладнання, що використовувалось під час роботи.
Персоналу забороняється висмикувати штепсельну вилку з розетки за шнур, зусилля має бути докладено до корпусу вилки.
4.2. Провести очищення та/або дезінфікування інструментарію, деталей та вузлів приладів й обладнання.
4.3. Привести в порядок робоче місце, прибрати сміття і відходи.
4.4. Повідомити керівника робіт про недоліки у роботі обладнання, що використовувалося, а також інші недоліки, що мали місце під час роботи.
4.5. Зняти засоби індивідуального захисту, змінний одяг та скласти його до місць зберігання.
5.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ
5.1. У випадку аварії необхідно:
- не створювати паніки;
- негайно припинити роботу і доповісти про аварію керівництву;
- попередити працюючих про небезпеку;
- за необхідності провести евакуацію персоналу, хворих і майна з відділення згідно з планом евакуації;
- не допускати сторонніх осіб в небезпечну зону.
5.2. У разі виникнення пожежі, появи диму, гару та інших її ознак, терміново повідомити чергового та розпочати гасіння осередку загоряння наявними засобами пожежогасіння, за необхідності викликати пожежний підрозділ.
5.3. Якщо стався нещасний випадок, а також у разі раптового захворювання необхідно:
- усунути дію на організм небезпечних та шкідливих факторів, які загрожують здоров’ю і життю потерпілого;
- згідно з протоколами надання невідкладної допомоги надати потерпілому невідкладну медичну допомогу.
5.4. В усіх випадках необхідно виконувати вказівки керівництва закладу з усунення наслідків аварійної ситуації.
______________ (посада керівника підрозділу /організації/ розробника |
___________________ (особистий підпис) |
__________________ (прізвище, ініціали) |
УЗГОДЖЕНО:
Керівник (спеціаліст) служби охорони праці підприємства |
(особистий підпис) |
(прізвище, ініціали) |
Керівник (фахівець) з правових питань |
______________ (особистий підпис) |
______________ (прізвище, ініціали) |
Головний інженер |
______________ (особистий підпис) |
______________ (прізвище, ініціали) |