Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Події
12.04.2024
На засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад представив низку проєктів, які покращать захищеність громадян

12.04.2024 у Чернівцях відбулося засідання Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України, в роботі якого взяв участь Глава МВС Ігор Клименко. У своїй доповіді він наголосив, що МВС України вже зараз впроваджує низку проєктів, які підвищать рівень безпеки громадян та стануть фундаментом для швидкого відновлення країни в післявоєнний період.

Цитата

«За час підготовки до Конгресу було проведено три засідання комісії «Політика безпеки». Найбільше турбувало учасників питання цивільного захисту. Бо в умовах щоденних ворожих обстрілів, питання безпеки населення напряму пов’язане з безперешкодним доступом до укриттів», – відзначив він.

При цьому Ігор Клименко запевнив, що фахівці ДСНС та працівники поліції проводять моніторинг і постійні перевірки. МВС у співпраці з Мінцифрою запровадили інтерактивну мапу в Дії. Вона містить інформацію про всі об’єкти для укриття населення, з актуальними фото їхнього стану.

Міністр внутрішніх справ України вкотре наголосив, що наразі відомство впроваджує концепцію «Безпекове середовище».

Цитата

«Нова реальність змушує нас шукати відповідні рішення та оновлювати підходи у питаннях організації безпеки публічних просторів. Тут мова як про комплекс технічних засобів, так і про наявність у громадських місцях інтелектуальних систем відеоспостереження», - зазначив він. 

Зокрема, за словами очільника МВС, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, в якому чітко прописано норми встановлення, використання та обміну інформацією з відеокамер. На сьогодні в громадах функціонує 40 тисяч відеокамер, які у доступі Національної поліції України.

Важливо

Він зазначив, що наразі МВС посилює охорону закладів середньої освіти. Офіцери Служби освітньої безпеки вже працюють у понад чотирьохсот школах країни та демонструють успішні результати роботи. 

Також МВС посилює безпеку публічних просторів та освітнього середовища, працює над модернізацією системи оповіщення про загрози, ретельно контролює стан укриттів та можливість безперешкодного доступу до них, очищує території від залишених ворогом вибухонебезпечних предметів, розширює мережу «Центрів безпеки». 
 
Міністр озвучив, що станом на зараз 156 тисяч кв км вважаються потенційно замінованими:

Цитата

«За минулий рік саперні підрозділи МВС розмінували 18 тис. км2 території. Плануємо цьогоріч розмінувати не менше з огляду на збільшення кількості машин механізованого розмінування. Результати роботи саперів системи МВС наносимо на карту, необхідну для повного контролю над процесом розмінування та визначення реальних термінів очищення території. Щоб розуміти масштаби, використовуємо супутникові знімки».

Ігор Клименко зазначив, що ДСНС визначено тримачем реєстру територій, забруднених чи ймовірно забруднених ВНП. У цю систему буде вноситись інформація,  на підставі якої надалі будуть виплачуватись компенсації власникам за розмінування територій.

У рамках концепції «Безпечне середовище» проєкти «Поліцейський офіцер громади» та «Добровільна пожежна охорона» –  яскраві приклади ефективного партнерства з представниками громад. МВС Продовжує їх розвивати. 

 

Цитата

«Добровільна пожежна охорона – наступний проєкт, який потребує розвитку», – зазначив Міністр внутрішніх справ України, – МВС робить кроки для полегшення процесу їх створення, навчання та оснащення. На 2024 рік визначено 63 територіальних громади, що спроможні утворити добровольчі підрозділи пожежної охорони».

Очільник МВС наголосив, що водночас МВС разом з іншими органами влади й місцевого самоврядування має розбудовувати і мережу Центрів безпеки. Зараз в державі через військову агресію росії повноцінно функціонують лише 35 із 46 центрів. 

Цитата

«У Нацполіції та ДСНС впроваджено нові системи реагування. Поліція, за зразком європейських країн, має чотири рівні реагування. А в ДСНС ми розпочали автоматизацію системи реагування. Посилені підрозділи поліції та рятувальників у всіх областях, де ведуться активні дії», – наголосив Ігор Клименко.

Міністр внутрішніх справ закликав присутніх об’єднати зусилля задля створення безпечного майбутнього. І запевнив, що МВС України чітко знає, що робити далі.

Джерело: Державна служба надзвичайних ситуацій