Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Чи підходить повідомлення про результати ідентифікації об'єктів підвищеної небезпеки, зроблене в 2016 році згідно з вимогами постанови КМУ № 956, до вимог постанови № 1030 від 13.09.2022 про проведення ідентифікації об'єктів підвищеної небезпеки? Чи потрібно проводити повторну ідентифікацію, якщо за результатами ідентифікації 2016 року об'єкт не належить до об'єктів підвищеної небезпеки та не підлягає реєстрації у Державному реєстрі?

На запитання відповідає
Грицай Юрій Володимирович,
начальник відділу охорони праці

Згідно з вимогами пункту 19 Порядку ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та їх обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2022 № 1030 (далі – Порядок № 1030), для об’єктів підвищеної небезпеки (далі – ОПН), що включені до Реєстру, до введення в дію цього Порядку суб’єкти господарювання, які їх експлуатують, протягом року після введення в дію цього Порядку проводять їх ідентифікацію. Тобто обов‘язкова повторна ідентифікація об‘єктів підвищеної небезпеки, що включені до Реєстру, до введення в дію цього Порядку. Якщо за результатами ідентифікації ще згідно з Порядком ідентифікації та обліку об'єктів підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2002 № 956 (далі – Порядок № 956), об‘єкт не відноситься до об‘єктів підвищеної небезпеки і відповідно не включений до Державного реєстру об'єктів підвищеної  небезпеки, то проводити його повторну ідентифікацію немає необхідності.

Крім того згідно з вимогами пункту 21 Порядку № 1030 оператор протягом 60 календарних днів повторно проводить ідентифікацію в разі:

  • зміни форми власності або організаційно-правової форми оператора;
  • зміни технічних характеристик об’єкта підвищеної небезпеки, пов’язаних із змінами кількості та/або номенклатури небезпечних речовин;
  • зміни найменування суб’єкта господарювання, який експлуатує об’єкт підвищеної небезпеки;
  • внесення змін до чинних або прийняття нових нормативно-правових актів у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки, у разі, коли це стосується порядку проведення ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки або впливає на її результати.

 

Отже, якщо ніяких змін після затвердження Порядку № 1030 не було, то проводити повторну ідентифікацію не потрібно.