Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Затверджена примірна
25.05.2023

УЗГОДЖЕНОЗАТВЕРДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут        наказом об’єднання «Укрхлібпром»

охорони праці (ННДІОП)        від 24 травня 2001 року № 5

15 травня 2001 року

 

ПІ 1.8.11-143–2001

 

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для машиніста тістообробних машин

 

 

 

1. Загальні положення безпеки

 

1.1. Ця інструкція встановлює вимоги з охорони праці для машиністів ТОМ, що обслуговують тістоділильні агрегати А2-ХТН і призначена для навчання методів безпечної роботи і дотримання вимог охорони праці.

Постійне робоче місце машиніста ТОМ — тістообробне відділення. Режим роботи — безупинний. Машиніст тістообробних машин виконує такі технологічні операції: обслуговування ділильних машин, ведення процесу формування хлібних і булочних виробів, регулювання надходження тіста у воронку машини, перевірка якості і ваги тістових заготовок, відбракування нестандартних заготовок, змащення і чищення окремих вузлів машини, укладання дощок і листів із напівфабрикатами на вагонетку, транспортер або пруфер.

1.2. До роботи машиніста тістообробних машин допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли: медичне обстеження та не мають медичних протипоказань; вступний інструктаж, спеціальне навчання, перевірку знань у постійно діючій комісії з питань охорони праці, первинний інструктаж; стажування для набуття навичок безпечного ведення виробничих процесів протягом 2–15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи); мають І кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки.

1.3. Машиніст тістообробних машин зобов’язаний:

— додержувати зобов’язань щодо охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства;

— проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди;

— співпрацювати з власником у справі організації безпечних і нешкідливих умов праці;

— не залишати працююче устаткування без нагляду і не допускати до роботи на ньому сторонніх осіб без дозволу керівника;

— працювати на справному устаткуванні, при виявленні несправностей повідомити безпосереднього керівника робіт;

— не працювати на устаткуванні зі знятими або несправними захисними засобами травмонебезпечних зон;

— не відчиняти дверці електрошаф і не ремонтувати електроустаткування, не наступати на електропроводи;

— не вмикати устаткування при обірваних проводах або видимих пошкодженнях захисного заземлення (занулення);

— не виконувати робіт, які не входять до ваших обов’язків;

— бути уважними до сигналів внутрішньоцехового оповіщення;

— утримувати в порядку і чистоті своє робоче місце;

— дотримувати встановленого протипожежного режиму: не користуватися відкритим вогнем.

— вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим при нещасних випадках;

— знати і виконувати вимоги цієї інструкції, правила виробничої санітарії, правила поводження з машинами, устаткуванням та іншими засобами виробництва;

— не перебувати на території в нетверезому стані, не вживати спиртних напоїв та наркотичних речовин;

— курити і приймати їжу слід лише в спеціально відведених місцях (зазначити конкретно).

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо виникла виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

1.4. Небезпечними виробничими чинниками на робочому місці машиніста тістообробних машин можуть бути:

1.4.1. Деталі устаткування, що рухаються і обертаються: з’єднувальні муфти електроприводів і робочих органів устаткування, шківи, кінці валів що виступають, та інші деталі, що обертаються, де можливе захоплення і намотування одягу, волосся.

1.4.2. Барабан голівки тістоділильника, який може продовжити обертання за інерцією навіть при зупинці електродвигуна, де при набіганні ребра камери на ніж-відсікач утворюється зона зрізу, і при попаданні туди пальців рук при його обертанні виникає загроза ампутації кінцівок.

1.4.3. Лопаті нагнітання тіста у камеру барабана тістоділильника, де також утворюється зона зрізу між ребром лопаті і ребром корпуса приймального бункера.

1.4.4. Стрічкові транспортери, де в точці набігання ременя на шків або стрічки на барабан і ролики виникає зона захоплення, і при попаданні туди кінцівок чи одягу можливе їх затягування: у місцях між шківом і ременем, барабаном і стрічкою.

1.4.5. Шестерні й інші деталі кінематичного механізму ділильника, що обертаються, мають травмонебезпечні зони.

1.4.6. Електричний струм, який може виникнути на корпусах електродвигунів технологічного устаткування, наелектропроводці при порушенні ізоляції; при попаданні вологи на пускову апаратуру, а також при доторканні до відкритих струмовідних частин або електропроводів під напругою.

1.4.7. Падіння на підлогу або на іншому шляху переміщення.

1.5. Шкідливими виробничими чинниками на робочому місці можуть бути:

1.5.1. Підвищений вміст борошняного пилу (ПДК — 6 мг/м3), що може викликати алергічну реакцію або захворювання на пневмоконіоз.

1.5.2. Підвищений рівень шуму (ПДУ — 80 дБА,), що негативно впливає на нервову і серцево-судинну системи.

1.5.3. Недостатнє освітлення на робочому місці.

1.5.4. Підвищена температура, особливо в літній період року (за нормою — 16–27 °С).

Шкідливі та небезпечні фактори конкретизуються згідно з результатами атестації робочих місць.

1.6. Для усунення можливості впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників передбачено таке:

1.6.1. Обгородження всіх частин і деталей машин, що обертаються, муфт і ремінних передач, інших небезпечних зон, знімати і працювати за відсутності яких забороняється.

1.6.2. Установлення блокувальних пристроїв на загородженнях небезпечних зон, необхідність зняття яких виникає в період роботи:

нагнітальної камери ділильника, загородження барабана голівки, дверцята кінематичного механізму, спрацьовування яких при відкриванні цих частин призводить до зупинки двигунів; заклинювати і працювати при їх несправності не дозволяється.

1.6.3. Вивішування попереджувальних знаків безпеки на всіх пускачах для попередження випадкового пуску устаткування, що перебуває на ремонті, наладці або очистці.

1.6.4. Для попередження ураження електрострумом усі частини електроустаткування, що можуть опинитися під напругою, мають бути оснащені захисним заземленням — зануленням; вмикати устаткування при обірваних або погано закріплених провідниках ланцюга заземлення не дозволяється. Усі відкриті струмовідні частини щитів, пускачів мають бути закриті запірними пристроями, відчиняти які можуть лише особи електротехнічного персоналу.

1.6.5. Для попередження падіння з висоти має бути передбачене обгородження площадок і містків, спеціальні підставки для очищення тістових бункерів, тістоспусків.

1.7. При отриманні травми необхідно негайно звернутися в медпункт і повідомити безпосереднього керівника або іншу посадову особу про нещасний випадок, що трапився, і причини, які спричинили травму. При травмі товаришів по роботі надайте їм допомогу, повідомте в медпункт.

1.8. Виконуйте такі правила особистої гігієни:

— залишайте всі особисті речі і верхній одяг в облаштованих для цього місцях;

— приймайте їжу тільки у спеціально облаштованих для цього місцях;

— при користуванні туалетом залишайте санітарний одяг у тамбурі, при виході — вимийте руки водою, ополосніть дезінфікуючим розчином і водою.

1.9. Машиніст ТОМ повинен користуватися виданим йому санітарним одягом (бавовняна сорочка, брюки, ковпак або косинка, рушник, фартух, тапочки), брудний одяг вчасно здавати для прання.

1.10. За порушення вимог цієї інструкції працівник притягується до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством України.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

 

2.1. Прийом і здавання зміни при безупинній роботі провадиться за 15 хвилин до початку зміни.

2.2. Приступаючи до роботи, надягніть санітарний одяг і приведіть його в порядок, волосся сховайте під головний убір.

2.3. Перед початком роботи необхідно:

2.3.1. Візуально переконатися в наявності, справності, надійному закріпленні загороджень частин, що обертаються, і небезпечних зон, провідників заземлювальних пристроїв, написів на пускачах.

2.3.2. Перевірити справність устаткування і пускачів.

2.3.3. Переконатися в справності блокувань загородження барабана голівки тістоділильника шляхом підняття її при ввімкненому устаткуванні. Після спрацьовування блокувань пуск устаткування повинен бути виконаний тільки пускачем.

2.3.4. Перевірити наявність і справність пристосувань: шкребків, щіток, табличок «Не вмикати! Працюють люди!».

2.3.5. Прибрати сторонні предмети з робочого місця і шляхів переміщення, переконатися у відсутності речовин, що викликають ковзання.

2.3.6. Перевірити наявність та справність первинних засобів пожежогасіння.

2.4. При виявленні несправностей і відмов устаткування не приступайте до роботи, повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу. Не виконуйте самостійно ремонт, наладку устаткування.

2.5. Перед вмиканням устаткування переконайтеся, що при його пуску не виникне небезпека для інших робітників, що можуть опинитися в небезпечних зонах.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

 

3.1. Щоб запобігти травмуванню і виникненню травмонебезпечних ситуацій, треба додержувати таких вимог:

— усунення будь-якої виробничої ситуації, яка створює загрозу життю чи здоров’ю працівника або людей, які його оточують, і навколишньому природному середовищу, повідомляти про небезпеку безпосереднього керівника або іншу посадову особу;

— транспорту.

3.2. При необхідності зачищення тістової камери або приймального бункера, регулювання маси тістових заготовок необхідно:

3.2.1. Зупинити агрегат кнопкою «Стоп» і відключити ввідний вимикач.

3.2.2. Повісити на пускач табличку «Не вмикати! Працюють люди!».

3.2.3. Підняти загородження і переконатися в повній зупинці агрегата.

3.3. При зависанні тіста у приймальному бункері проштовхувати його штовхачем при зупиненій машині, не проштовхувати тісто руками.

3.4. При попаданні на підлогу тіста, рідин, розчинів та інших сторонніх предметів своєчасно їх збирати у спеціальну ємність.

3.5. При обслуговуванні бункера або іншого устаткування на висоті використовувати спеціально передбачену підставку.

3.6. У випадку відмов або неполадок у роботі устаткування відключіть живлення кнопкою «Стоп». Повідомте безпосереднього керівника або іншу посадову особу та дійте за його вказівками.

3.7. Не допускайте у процесі роботи заклинювання або залипання тістом блокувань. При їх несправності знеструмте устаткування і повідомте свого безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

 

4.1. Перед зачищенням і прибиранням устаткування необхідно:

4.1.1. Зупинити устаткування кнопкою «Стоп» і вимкнути увідний вимикач.

4.1.2. Повісити на пускачі табличку «Не вмикати! Працюють люди!».

4.1.3. Використовувати для очищення тільки спеціальні шкребки з довгою ручкою.

4.2. При вологому прибиранні устаткування не допускайте попадання води в пускову апаратуру.

4.3. По закінченні прибирання й очищення установки всі загородження, інструмент і пристосування треба поставити на встановлені місця.

При роботі устаткування не повинно бути стороннього стукоту і підвищеної вібрації, відчуття напруги при доторканні до устаткування.

4.4. При передачі зміни повідомте змінного машиніста про неполадки, які ще не усунені, і можливі відмови в роботі устаткування.

4.5. Прийміть душ, санітарний одяг складіть у шафу.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

 

5.1. Аварійною ситуацією є обставини, розвиток яких може призвести до серйозних поломок устаткування, руйнації будівельних конструкцій, пожеж, травмування або загибелі людей. Такими ситуаціями на робочому місці машиніста тістоділильних машин можуть бути:

— сторонні звуки, удари при роботі устаткування, його підвищена вібрація;

— поява напруги на поверхні устаткування;

— поява диму, іскріння, загоряння обмоток електродвигунів, електропроводки, пускової апаратури.

При зазначених ознаках знеструмте устаткування і повідомте безпосереднього керівника або іншу посадову особу.

5.2. При загорянні електроустаткування використовуйте тільки вуглекислотні або порошкові вогнегасники, що знаходяться (зазначити місце).

5.3. Для гасіння інших осередків пожежі користуйтеся пінними вогнегасниками, що знаходяться (зазначити місце).

5.4. При ситуаціях, які безпосередньо загрожують життю і здоров’ю — неконтрольоване горіння, руйнація будівельних конструкцій, покинути цех через вихід і відійти до центрального входу в будівлю.