Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Чи можна використовувати протоколи дослідження важкості та напруженості праці дворічної давності для формування карт умов праці на робочих місцях, де може бути підтверджено право на пільги та компенсації за результатами атестації робочих місць?

На запитання відповідає
Ткачівська Ольга Василівна,
начальник відділу з питань гігієни та експертизи умов праці Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться у порядку, визначеному згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442 (далі – Порядок № 442) та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці від 01.09.92 № 41.

Атестація робочих місць за умовами праці відповідно до пункту 4 Порядку № 442 проводять в організації не рідше ніж 1 раз на 5 років.

Позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи роботодавця, профспілкового комітету, трудового колективу або його виборного органу, органів Держпраці (пункт 4 Порядку № 442).

До Карти умов праці вносять дані з протоколів санітарно-гігієнічних досліджень. Результати досліджень показників шкідливих і небезпечних виробничих факторів оформлюють протоколами та завіряють відповідними підписами і печаткою. Тобто всі протоколи, зокрема і протоколи дослідження важкості та напруженості праці, є одними із необхідних документів для проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Коментар експерта

Слід звернути увагу, що лабораторні дослідження умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів регламентуються переважною більшістю чинних НПАОП, в яких зазначені вимоги до проведення таких досліджень, зокрема: 

тощо.

 

У перелічених документах наявні посилання на санітарні норми та правила, державні стандарти та будівельні норми, в яких безпосередньо визначено періодичність проведення лабораторних досліджень (через 10 днів, 1 раз на місяць, 1 раз на квартал, 1-2 рази на рік, в залежності від класу небезпеки шкідливої речовини, періоду року, параметрів фізичних факторів виробничого середовища). 

 

Отже, якщо на підприємстві не відбулося докорінної зміни умов і характеру праці, не змінилася важкість та напруженість в роботі працівників, а також не встановлено меншу періодичність проведення лабораторних досліджень, то відповідно можна для формування карт умов праці використати протоколи важкості та напруженості праці, термін яких понад два роки.