Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Чи можна в наказі про організацію роботи з охорони праці на підприємстві, де вказується про загальну відповідальність в частині охорони праці, щодо проведення вступного інструктажу інженерові з охорони праці "надавати право проведення" вступного інструктажу, не зважаючи на те, що це є одним із обов'язків інженера з ОП? У наказі, де призначено відповідальних, інженера з охорони праці не призначати відповідальним за проведення вступного інструктажу, а надати йому право проведення. Надати право і призначити відповідальним – що правильніше у даному випадку?

На запитання відповідає
Антонюк Наталія Сергіївна,
редактор системи, експерт з питань охорони праці, провідний інженер дирекції з охорони праці, промислової безпеки та екології ПРАТ «МК "АЗОВСТАЛЬ"»

Організацію проведення інструктажів з питань охорони праці, зокрема і вступних,  регулює Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15.

Відповідно до пункту 6.3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, який в установленому Типовим положенням порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Довідка

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються роботодавцем.

Запис про проведення вступного інструктажу для осіб, які приймаються на роботу відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці (додаток 5), який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

 

Відповідно до пункту 1.4 Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 15.11.2004 № 255служба охорони праці створюється на підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше осіб.

Довідка

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

На основі Типового положення про службу охорони праці з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та інших факторів роботодавець розробляє і затверджує Положення про службу охорони праці відповідного підприємства, визначає структуру служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.

Проведення з працівниками вступних інструктажів з питань охорони праці відноситься до функцій служби охорони праці (пункт 3.5 Типового положення про службу охорони праці).

Права служби охорони праці визначає розділ 4 Типового положення про службу охорони праці.

Довідка

Спеціалісти служби охорони праці відповідно до Типового положення про службу охорони праці мають право:

  • видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці;
  • зупиняти роботу виробництв, дільниці, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працівників;
  • вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли передбачених законодавством медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимоги нормативно-правових актів з охорони праці;
  • надсилати роботодавцю подання про притягнення до відповідальності посадових осіб та працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці; за поліпшення стану безпеки праці вносити пропозиції про заохочення працівників за активну працю;
  • залучати, за погодженням з роботодавцем і керівниками підрозділів підприємства, спеціалістів підприємства для проведення перевірок стану охорони праці.

Отже, законодавство з охорони праці не містить прямих вимог щодо формулювання розпорядчої частини наказів (розпоряджень) роботодавця. Але вступні інструктажі відносяться не до прав, а саме до функцій служби охорони праці. До того ж, формулювання «надати право» не містить ознак обов’язковості виконання в тій мірі, як призначення відповідальними за визначену функцію визначеного фахівця з відповідною підготовкою.