Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Керівництво компанії прийняло рішення про закупівлю та видачу турнікетів для особистого захисту працівників, які працюють в офісі у місті Харків. Додатково провели навчання з тактичної медицини, зокрема, за програмою передбачено вірне накладання турнікетів. На які норми законодавчих актів можливо зробити посилання для підготовки наказу про закупівлю та видачу турнікетів?

На запитання відповідає
Олександра Королькова,
фахівець з питань охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці», роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Пунктом 4 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок розслідування), встановлено, що потерпілий або працівник, який виявив нещасний випадок, гостре професійне захворювання (отруєння), чи інша особа – свідок нещасного випадку, повинні вжити всіх можливих заходів, необхідних для надання допомоги потерпілому. Серед цих заходів – надання домедичної допомоги або самодопомоги, якщо потерпілому нема кому допомогти.

Коментар експерта

В умовах сьогодення, коли ворогом застосовується зброя масового ураження, роботодавцю доводиться впроваджувати додаткові заходи безпеки, направлені на збереження життя та здоров’я працівників.

Отже, у наказі щодо забезпечення працівників турнікетами можна посилатися на статтю 13 ЗУ «Про охорону праці», пункт 4 Порядку розслідування та Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» і додати підставу забезпечення працівників турнікетами: «з метою збереження життя та здоров’я працівників в умовах небезпек, пов’язаних із воєнним станом в країні».