Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Чи обов'язкове страхування працівників за професією «Контролер на КПП» (код КП 5169)?

На запитання відповідає
Олександра Королькова,
фахівець з питань охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту

Порядок та особливості страхування визначено в Законі України «Про страхування» від 18.11.2021 № 1909-ІХ (далі – Закон). Відповідно до Закону страхування може здійснюватися за класами страхування. Всього таких класів страхування 23. При цьому, не визначено, за якими саме посадами та професіями працівники підлягають страхуванню, а визначено тільки категорії працівників, які підлягають страхуванню (наприклад, волонтери під час здійснення ними волонтерської діяльності; особи, які надають послуги особам з психічними розладами).

Страхування за класом 1 «Страхування від нещасного випадку (у тому числі на випадок виробничої травми та професійного захворювання)» передбачає, зокрема:

  • страхування від нещасних випадків;
  • медичне страхування;
  • страхування членів добровільної пожежної дружини (команди).


На підприємстві страхувальником, тобто особою, яка уклала зі страховиком договір страхування або є страхувальником відповідно до законодавства, зазвичай є роботодавець. Саме він приймає рішення щодо страхування працівників, наприклад, від нещасного випадку, медичного страхування. При прийнятті рішення враховуються реальні ризики для життя та здоров'я працівників і фінансові можливості підприємства.

Коментар експерта

Отже, чинним законодавством не встановлено, що працівники за професією «Контролер на КПП» обов'язково повинні бути застраховані. При цьому, роботодавець має право застрахувати їх від нещасних випадків, здійснити їх медичне страхування або ж застрахувати їх як членів добровільної пожежної дружини/команди (якщо вони належать до її особового складу).

Для здійснення страхування роботодавець укладає договір страхування з юридичною особою – страховиком, який повинен мати ліцензію на здійснення діяльності із страхування, яка видається Регулятором – Національним банком України (ст. 11 Закону).