Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
14.12.2023

 

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

для слюсаря з ремонту

сільськогосподарських машин і устаткування

 

1. Загальні вимоги

 

1.1. До розбірно-складальних робіт, ремонту й технічного обслуговування сільськогосподарських машин і устаткування допускаються особи, яким виповнилося 18 років і які пройшли медичний огляд, виробниче навчання та склали іспит кваліфікаційній комісії й отримали відповідне посвідчення, а також пройшли вступний інструктаж та інструктаж на робочому місці з питань охорони праці з його належним оформленням у відповідному журналі.

Особи, які працюють з електроінструментом, повинні пройти атестацію на встановлення кваліфікаційної групи електромонтера (не нижче 2-ї) й отримати посвідчення про перевірку знань з правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Вони повинні щорічно проходити перевірку знань (у посвідченні робиться відповідна помітка) та періодичний медичний огляд не рідше одного разу в рік.

1.2. До самостійної роботи допускаються особи, які пройшли стажування протягом двох — п’яти змін під керівництвом майстра (бригадира) або досвідченого робітника й оволоділи практичними навичками безпечного виконання ремонту сільськогосподарської техніки. Після перевірки отриманих знань і навиків керівник робіт дає дозвіл на допуск до роботи.

Допуск працівника до самостійної роботи фіксується в журналі інструктажу на робочому місці із зазначенням дати й засвідчується підписом особи, яка проводить інструктаж.

1.3. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування повинен виконувати лише ту роботу, яка передбачена для певного виду техніки. Інструменти і пристрої мають використовуватися лише за призначенням.

Забороняється застосовувати в трудовому процесі небезпечні й недозволені методи, способи та прийоми.

1.4. По завершенні ремонту й регулювання автомобіля, трактора, комбайна й інших самохідних машин їх опробовують особи, які мають посвідчення на право керування цією технікою.

1.5. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування повинен знати і виконувати:

— вимоги нормативно-правових актів й актів підприємства з охорони праці, пожежної безпеки;

— умови трудового договору, колективного договору, правил внутрішнього трудового розпорядку;

— вимоги щодо заборони в робочий час розпивати спиртне на території підприємства чи на робочому місці та знаходитися на роботі в стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;

— схему розміщення засобів пожежогасіння;

— правила надання першої медичної допомоги потерпілому від нещасного випадку;

— положення цієї інструкції.

1.6. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування зобов’язаний:

— ознайомитися з умовами праці під розписку;

— проходити в установленому порядку медичний огляд й усвідомлювати свою відповідальність за ухилення від його проходження;

— при травмуванні повідомити про це керівникові роботи, іншу посадову особу або працівника та, у разі потреби, звернутися за наданням медичної допомоги;

— співпрацювати з керівництвом з питань безпеки праці, особисто вживати доступних заходів з усунення виявлених виробничих небезпек, які створюють загрозу для його життя і здоров’я або життя і здоров’я оточуючих і навколишнього середовища, повідомляти про небезпеку керівникові чи іншій посадовій особі.

1.7. Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування має право звернутися за отриманням повторного інструктажу з питань охорони праці.

 

2. Вимоги безпеки праці перед початком роботи

 

2.1. Перевірити наявність і справність спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту.

2.2. Правильно одягнути відповідні засоби індивідуального захисту.

2.3. Перевірити:

— освітлення, вентиляцію;

— справність вантажозахватних пристроїв, наявність на них бірок або клейм, на яких вказано номер, вантажопідйомність, дату виготовлення (випробування);

— відсутність обірваних дротів, корозії на стропах, виготовлених зі сталевих канатів; відсутність витягнення та зношення понад 10 % первинного діаметра ланки або тріщин на стропах, виготовлених з ланцюгів; намотування стального канату на барабан; стан гака (зношеність у зіві вантажозахватного пристрою не має перевищувати 10 %; відсутність тріщин, розігнутості, наявність шплінтування; вільне обертання гака в підвісці);

— справність основних деталей і вузлів електроталя:

– наявність і надійність кріплення дроту заземлення до корпусу кнопкової станції;

– напругу в колі управління електроталем (не має перевищувати 36 В);

– вільний хід кнопок керування в гніздах;

а також:

– перевірити за таблицею, чи не минув термін чергового випробування електроталя;

– увімкнути рубильник і перевірити роботу гальма контрольним вантажем або вантажем, близьким до вантажопідйомності підіймального механізму, піднявши його на висоту 20–30 см і тримаючи в такому положенні протягом 10 хв.;

– підняти гак електроталя без вантажу в крайнє верхнє положення й переконатися, що обмежувач висоти підіймання гака справний (підіймальний механізм має автоматично вимикатися у верхньому крайньому положенні гака).

2.4. При виявленні будь-якої несправності електроталя або вантажозахватних пристроїв, а також у разі закінчення терміну їх чергового випробування потрібно негайно повідомити про це керівникові робіт і без його вказівки роботу не розпочинати. Самому усувати будь-які несправності механізмів й електрообладнання не дозволяється.

2.5. Перевірити наявність і справність захисних огорож, надійність кріплення дротів заземлення обладнання, яке має електопривід; підмостків (лежаків) для роботи під машиною; стелажів, козлів, підставок.

2.6. Розмістити в зручному й безпечному для користування порядку інструменти і пристрої.

2.7. Перевірити рівень масла і справність манометрів на гідравлічних пресах. Роботу манометра потрібно перевіряти в такій послідовності: увімкнути прес і створити на його робочі органи навантаження. Справний манометр покаже величину тиску, встановлену для цього преса.

Манометр вважається несправним, якщо розбито скло, минув термін перевірки, відсутнє клеймо чи пломба, стрілка не повертається у висхідне положення при з’єднанні внутрішньої порожнини манометра з атмосферою, відсутня червона риска на шкалі або металева стрілка червоного кольору (припаяна до корпусу), що показує дозволений тиск у мережі.

2.8. Перевірити роботу технологічного обладнання на холостому ході. Переконатись у відсутності сторонніх шумів, вібрації, запаху горілого тощо.

 

3. Вимоги безпеки при виконанні роботи

 

3.1. Під час роботи утримувати в чистоті й порядку робоче місце; не загромаджувати проходи й проїзди; складати деталі, вузли, агрегати на спеціальні стелажі й підставки. Зливати пально-мастильні матеріали, охолоджувальну рідину лише в спеціальну тару.

3.2. Невеликі агрегати й вузли розбирати та складати на верстаках, а великогабаритні — на спеціальних стендах, до яких повинен бути доступ з усіх сторін. Забороняється проводити розбірно-складальні роботи на підлозі.

3.3. Круглі й довгомірні деталі складати на спеціальні підставки й стелажі.

3.4. Використовувати гайкові ключі з губками, що відповідають розмірам гайок і головок болтів.

Забороняється:

— подовжувати гайкові ключі приєднанням іншого ключа або труби;

— підкладати металеві пластини між гайкою (головкою болта) і губками ключа;

— вдаряти молотком по ключу;

— викручувати болти і гайки з допомогою зубила й молотка.

Потрібно стежити, щоб інструмент був сухим і чистим.

3.5. При роботі з розсувним ключем губки притискати щільно до граней гайки (головки болта), повертати ключ у бік його рухомої частини. Розсувні ключі не повинні мати люфта в рухомих частинах.

3.6. Шліцеві гвинти викручувати викруткою, довжина робочої частини якої дорівнює діаметру головки гвинта.

3.7. Важкі вузли й деталі складати на нижні полиці стелажа. Забороняється класти важкі деталі й вузли на край верстака або стелажа.

3.8. При розпресуванні чи зніманні окремих деталей використовувати лише спеціальні або універсальні знімачі, а при запресуванні — користуватися пресом. Якщо неможливо використовувати знімачі або прес, застосовувати виколотки з мідними наконечниками і молотки з мідними бойками.

3.9. Для промивання деталей на робочому місці користуватися спеціальними пересувними мийними ваннами з кришками. Деталі промивати лише негорючими сумішами.

3.10. При перевірці збігу отворів застосовувати спеціальні оправки і ломики. Забороняється перевіряти збіг отворів пальцем руки.

3.11. При монтажі деталей всередині і зовні сільськогосподарських машин, комбайнів, молотарок й іншої складної техніки користуватися переносними лампами напругою 12–36 В, використовувати стійкі драбини, стояки, дерев’яні щити, спеціальні підкладки та інші пристосування. При цьому забороняється використовувати випадкові підставки.

3.12. Газове різання болтових з’єднань, що не піддаються відкручуванню, здійснювати після зняття з машини бака для пального, приладів системи живлення, акумуляторних батарей. Робоче місце при цьому огородити щитами.

3.13. При зніманні та встановленні кабін, кузовів машин, причепів користуватися спеціальними захватами, що кріпляться не менше ніж у чотирьох місцях, для решти агрегатів, вузлів, важких деталей — у двох місцях. Захват при підійманні здійснювати за визначені для кожної машини, вузла, агрегату місця.

3.14. При роботі на поворотному стенді систематично перевіряти його фіксацію, щоб не допустити раптового зміщення закріпленого на стенді агрегату чи вузла.

3.15. Напилки від ошурків, стружки очищати металевою щіткою, не вибивати ударами напилком.

3.16. При розрубуванні твердих і крихких матеріалів зубилом або крейцмейселем потрібно одягати захисні окуляри.

3.17. Установлювати свердло в патрон свердлильного верстата лише при нерухомому шпинделі. Надійно закріпити в патроні свердло, а деталь — на столі верстата.

3.18. При свердлінні періодично піднімати свердло для звільнення канавок свердла від стружки й запобігання утворенню довгої стружки, яка може пошкодити руку.

3.19. При свердлінні на прохід перед виходом свердла з отвору вимкнути автоматичну подачу й перейти на ручну, послабивши тиск на свердло.

3.20. Стружку з деталей і верстата прибирати лише металевим гачком або щіткою, вимкнувши при цьому верстат.

3.21. Свердло охолоджувати подачею охолоджувальної рідини з допомогою мийки.

3.22. При роботі на обдирально-шліфувальному (точильному) верстаті стежити, щоб зазор між краєм підручної плити і поверхнею круга не перевищував 3 мм.

3.23. Різальні інструменти заточувати лише по периметру круга. Забороняється працювати при несправному блокуванні захисного екрана з пусковим пристроєм верстата.

При заточуванні інструменту не класти його на станину точильного верстата, оскільки від необережного поштовху він може потрапити під круг, що обертається. Під час заточування потрібно стояти збоку, міцно тримаючи інструмент у руці і притискаючи його до підручної плити.

3.24. При різанні металу ручними ножівками й ножівками з механічним приводом ножівкові полотна потрібно міцно закріплювати і натягувати.

3.25. При використанні підіймально-транспортних засобів:

— піднімати вантаж, вага якого не перевищує вантажопідйомності механізму;

— закріплювати вантаж на гаку надійно, без перекосів;

— не залишати вантаж у піднятому стані;

— розташовуватися позаду вантажу, який транспортується;

— стежити, щоб між вантажем і зустрічними предметами була відстань не менше 0,5 м.

3.26. При виконанні робіт на самоскидному причепі з піднятим кузовом заздалегідь закріпити кузов упорною штангою. При заміні підіймального механізму встановити інший механічний упор. Забороняється використовувати замість упора випадкові підставки або підкладки.

3.27. При випробуваннях вузлів і агрегатів міцно закріпити їх на стендах і надійно з’єднати між собою їх рухомі й обертові частини.

3.28. По закінченні збирання машини чи агрегату перевірити кріплення вузлів, деталей; натягнення ланцюгів і ременів; наявність і надійність кріплення захисних кожухів; чи не залишилося в них деталей або інструментів.

3.29. Забороняється:

— працювати у разі відсутності огорож навколо рухомих частин верстата (обладнання) та несправності електропускового пристрою;

— працювати на свердлильному верстаті в рукавицях (рукавичках) або з пов’язками на пальцях;

— тримати при свердлінні оброблювану деталь руками;

— зупиняти патрон свердлильного верстата руками.

 

4. Вимоги безпеки по закінченні роботи

 

4.1. По закінченні роботи привести в порядок робоче місце: прибрати з верстата стружку, обрубки, ошурки; почистити та прибрати розлиту рідину (масло, пальне, мийний розчин тощо).

4.2. Стружку, пил, інші предмети з деталей машин і обладнання прибирати з допомогою ганчірок, щіток й інших пристосувань. Забороняється використовувати для цього стиснене повітря.

4.3. Перевірити надійність установлення на підставках машин, які перебувають у ремонті.

4.4. Зняти спецодяг, спецвзуття, запобіжні пристрої та здати їх на зберігання в установленому порядку. Помитися (прийняти душ).

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

 

5.1. При виникненні аварій або ситуацій, що можуть призвести до аварій і нещасних випадків, негайно повідомити про це інших працівників, вжити заходів для огородження небезпечної ділянки, вивести людей, а, у разі потреби, надати першу медичну допомогу потерпілому, викликати швидку медичну допомогу.

5.2. При виникненні пожежі негайно повідомити адміністрацію чи відповідальних осіб та вжити заходів щодо ліквідації пожежі, використовуючи для цього вогнегасники або інші засоби пожежогасіння.