Інструкція з режиму роботи і безпечного обслуговування посудин, що працюють під тиском на агнкс
Загальні положення
1. Посудина — це герметично закрита ємність, призначена для ведення хімічних, теплових та інших технологічних процесів, а також для зберігання і перевезення газоподібних, рідких та інших речовин. Кордоном посудини є вхідні та вихідні штуцери.
2. Правила будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, поширюються на посудини і балони, що працюють під тиском вище 0,07 МПа. Правила не поширюються на посудини і балони ємністю менше 25 літрів, у яких отвір ємності на робочий тиск в МПа складає не більше 200.
3. Кожна посудина поставляється заводом виробником з паспортом встановленої форми та інструкцією з монтажу і безпечної експлуатації.
4. На кожній посудині має бути прикріплена табличка, на якій є клеймо з такими паспортними даними:
- найменування виробника;
- позначення посудини;
- заводський порядковий номер посудини;
- рік виготовлення;
- робочий, розрахунковий і пробний тиск, МПа;
- допустимі межі температури стінки судини, ° С;
- маса посудини, кг.
5. Всі судини після їх виготовлення піддаються гідравлічному випробуванню.
6. Після видачі дозволу на експлуатацію посудини на видному місці або на спеціальній табличці (форматом не менше 200х150 мм) фарбою наносяться такі дані:
- реєстраційний номер;
- дозволений тиск, МПа;
- дата наступних зовнішнього і внутрішнього оглядів і гідравлічного випробування.
Арматура, КВП і запобіжні пристрої
1. Для управління роботою і забезпечення нормальних умов експлуатації посудини, залежно від призначення, повинні бути оснащені:
- запірною або запірно-регулюючою арматурою;
- приладами для вимірювання тиску (манометрами);
- приладами для вимірювання температури (термометрами, термоперетворювачами);
- запобіжними пристроями (стоками, клапанами);
- покажчиками рівня рідини (рівнемірами).
2. Запірна арматура, що встановлюється на судинах, повинна бути відмічена наступними символами:
- товарний знак виробника;
- умовний прохід, мм;
- умовний тиск, МПа;
- напрямок руху середовища;
- марка матеріалу корпусу посудини (балона);
- на маховику запірної арматури має бути вказано напрямок його обертання при відкриванні та закриванні.
3. Забороняється встановлення запірної арматури на трубопроводах між посудиною і запобіжними пристроями.
4. Кожна посудина має бути забезпечена манометром прямої дії. Манометр встановлюється на штуцері посудини або трубопроводі між посудиною і запірною арматурою. Клас точності манометра повинен бути не нижче 2,5.
5. На манометрах повинна бути червона відмітка на шкалі, що вказує робочий тиск посудини.
6. Манометри встановлюються так, що б персонал міг чітко бачити їхні показники. Діаметр манометра, що встановлюється на висоті до 2-х метрів, повинен бути не менше 100 мм, на висоті від 2 до 3 — не менше 160 мм.
7. Між посудиною і манометром має бути встановлено триходовий кран або інший аналогічний пристрій, що дозволяє проводити періодичну перевірку манометрів за допомогою контрольного.
8. Манометри не допускаються до застосування:
- відсутня пломба або клеймо перевірника;
- прострочена дата повірки;
- стрілка манометра не сідає на нуль (під час відключення манометра не повертається до нульового показника шкали на величину, що перевищує половину допустимої похибки для конкретного приладу);
- розбите скло або є фізичні ушкодження, які можуть дати похибку у достовірності вимірювань.
9. Посудини, що працюють за температури, що може вплинути на стінки посудини, повинні бути забезпечені приладами для контролю і виміру температури.
10. Кожна посудина повинна забезпечуватися запобіжними пристроями від підвищення тиску вище допустимого значення. Якщо робочий тиск посудини дорівнює або є більшим за тиск живильного джерела і в посудині відсутня можливість підвищення тиску від хімічної реакції чи обігрівання, то встановлення на ній запобіжного клапана і манометра не обов`язкова.
Зміст, обслуговування та ремонт
1. Власник зобов`язаний забезпечити утримання посудин у справному технічному стані, а також безпечні умови їх роботи.
2. Обслуговування посудин може бути доручено особам, не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, навчання за відповідною програмою, атестовані і мають посвідчення на право обслуговування посудин.
3. Періодична перевірка знань персоналу, який обслуговує посудини, повинна проводитися в комісії підприємства не рідше одного разу на рік. Позачергова перевірка знань проводиться:
- у випадку переходу в іншу організацію;
- у разі внесення змін до інструкції з режиму роботи і безпечного обслуговування посудини;
- під час перерви в роботі за спеціальністю більше року;
- на вимогу інспектора органу технічного нагляду.
4. Схеми включення посудин повинні бути вивішені на робочих місцях.
5. Посудина має бути негайно (аварійно) зупинена в наступних випадках:
- якщо тиск в посудині вище дозволеного і не знижується, незважаючи на заходи, прийняті персоналом;
- при виявленні несправностей запобіжних пристроїв від перевищення тиску вище дозволеного;
- при виявленні в посудині або її елементах, що працюють під тиском, слідів фізичних, термічних або хімічних дефектів (нещільності, випучин);
- при несправності манометра і неможливості визначити тиск (відсутність контрольних приладів);
- при несправності запобіжних блокувальних пристроїв;
- при виникненні пожежі, що загрожує посудині, яка знаходиться під тиском.
6. Аварійна зупинка посудин, що працюють під тиском, проводитися шляхом натискання кнопки «Аварійне вимикання АГНКС» або вручну: відкрити вентилі скидання газу на свічку.
7. Для підтримки судини в справному стані власник посудини зобов`язаний своєчасно проводити, відповідно до графіка, його ремонт. Не можна проводити ремонт посудин та їх елементів, що знаходяться під тиском.
8. До початку виконання робіт посудина має бути звільнена від робочого середовища або відключена. Від’єднані трубопроводи повинні бути заглушені.
9. Застосовувані для відключення посудини заглушки, які встановлюються між фланцями, повинні бути відповідної міцності і мати видиму зовнішню частину, по якій визначається наявність заглушки. При встановленні прокладок між фланцями вони повинні бути без хвостовиків.
10. Роботи всередині посудин проводяться за нарядом-допуском і з застосуванням світильників у вибухонебезпечному виконанні напругою не вище 12 В.