Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
14.02.2024
ДСНС створила е-реєстри щодо аудиту пожежної та техногенної безпеки

Державна служба України з надзвичайних ситуацій створила та впроваджує в роботу нові електронні сервіси для забезпечення організації незалежного аудиту пожежної та техногенної безпеки суб'єктів господарювання.

У ДСНС розповіли, що мета створення е-реєстру – це спростити ведення бізнесу та обмежити кількість різних перевірок. Але найголовніша – підвищити рівень пожежної безпеки.

Восени 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон № 2655-IX щодо дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності, який дає змогу суб'єктам господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику ініціювати на своїх об'єктах незалежний аудит відповідності вимогам пожежної й техногенної безпеки.

Зазначається, що це, своєю чергою, дасть змогу укласти договори страхування й зменшити кількість планових перевірок, збільшити період між ними й посилити гарантії відшкодування збитків у разі порушення бізнесом вимог пожежної безпеки.

Цитата

«На сьогоднішній день у нас близько 205 тисяч суб'єктів господарювання з середнім і незначним ступенями ризику. У кожного суб'єкта є орієнтовно по 1 – 2 об'єкти, тобто загалом налічується 320 – 330 тис. об'єктів, які можуть піти шляхом аудиту і страхування», – зазначили в ДСНС.

За умови наявності страхового поліса цивільної відповідальності планові перевірки суб'єктів господарювання із середнім ступенем ризику можуть не проводитися до 6 років поспіль, а з низьким ступенем ризику – до 10 років. Аудит не тягне за собою негативних наслідків і санкцій та є добровільним.

У Службі розповіли, що за понад рік з дня ухвалення Закону вдалося провести велику підготовчу роботу й зараз на сайті ДСНС запрацювала електронна форма, через яку зацікавлені організації та експерти можуть подати документи для проходження професійної атестації та отримання кваліфікаційного сертифіката.

Окрім того, впроваджено е-реєстр організацій, які проводять аудит пожежної та техногенної безпеки, та експертів у сфері пожежної і техногенної безпеки, куди вноситимуть записи про видані сертифікати, та Реєстр договорів страхування, укладених за результатами аудиту й отриманих актів.

Джерело: Ліга закон