Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Чи є обов'язковим після вступного інструктажу проводити перевірку знань усно, як при інструктажі на робочому місці, чи вступний інструктаж більше для ознайомлення працівника чи відвідувача з вимогами безпеки на підприємстві? Чи буде порушенням якщо під час вступного інструктажу ознайомити працівника з видами інструктажів, тобто пояснити, що він проходить і для чого?

На запитання відповідає
Нечаєв Михайло Юрійович,
консультант з питань охорони праці, сертифікований фахівець NEBOSH IGC, сертифікований спеціаліст ESOSH

Відповідно до вимог пункту 6.3. Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05) далі – Типове положення, вступний інструктаж проводиться:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;
  • з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;
  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;
  • з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство.

 

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) роботодавця, який в установленому Типовим положенням порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Згідно з пунктом 6.9. Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, перевіркою знань завершуються лише первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі.

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються роботодавцем.

Отже, перевірка знань після проведення вступного інструктажу з охорони праці не передбачена. Програма та тривалість інструктажу затверджуються роботодавцем, тобто ознайомити працівника з існуючими видами інструктажів з охорони праці під час проведення вступного інструктажу не буде порушенням, у разі включення цієї інформації до програми вступного інструктажу.