Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Яка максимально допустима відстань від можливого осередку пожежі до місця розташування вогнегасника?

На запитання відповідає
Олександра Королькова,
фахівець з питань охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту

Вимоги до експлуатації та норми оснащення вогнегасниками встановлюють Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників, затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ від 15.01.2018 № 25 (далі – Правила № 25). Кількість, тип вогнегасника залежать від площі, призначення, категорії  приміщення та класу можливої пожежі. Зокрема, в додатках 4 – 7 Правил № 25 наведені норми належності вогнегасників для різних за призначенням приміщень. Колісні транспортні засоби оснащуються вогнегасниками відповідно до Норм оснащення вогнегасниками колісних транспортних засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1997 № 1128

Важливо

Для різних поверхів та приміщень однієї будівлі можуть бути різні норми щодо забезпечення їх вогнегасниками.

Приміщення, у якому розміщено декілька різних за пожежною небезпекою виробництв, не відділених одне від одного протипожежними стінами, оснащують вогнегасниками за нормами найбільш небезпечного виробництва. За наявності декількох приміщень з однаковою пожежною небезпекою необхідну кількість вогнегасників для їх захисту визначають згідно з нормами належності та з урахуванням загальної площі цих приміщень. Підстава – пункт 6 розділу V Правил № 25.

Отже, нормами чинного законодавства не передбачено конкретної відстані між можливим осередком пожежі та місцем розташування вогнегасника. Тому, слід керуватися нормами щодо розміщення певної кількості визначеного типу вогнегасників у приміщенні певної площі. Наприклад, для виробничих і складських будинків та приміщень промислових підприємств площею до 25 м2 включно з класом можливої пожежі А, В, С, Е встановлена вимога щодо оснащення їх переносними вогнегасниками із зарядом вогнегасної речовини 5 або 6 кг – 2 шт. або 1 шт. із зарядом вогнегасної речовини 8,9 або 12 кг (згідно з додатком 4 Правил № 25). 

Важливо

Вогнегасники мають розміщуватися на видних місцях, які забезпечуватимуть вільний доступ до них при виникненні загоряння/пожежі. Місця їх розташування позначаються відповідними вказівними знаками.