Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Згідно з дозволом на роботи з підвищеною небезпекою управління Держпраці, виданого в липні 2021 року, на підприємстві експлуатується 12 одиниць екструдерів різних типів. Зараз ми придбали ще 2 екструдера. Проконсультуйте, чи потрібно на них оформляти новий дозвіл, чи є якийсь інший механізм, а також, як поступати при заміні якогось типу обладнання на нове.

На запитання відповідає
Ферій Юрій Васильович,
заступник начальника відділу безпеки праці Державної служби з питань праці

Пунктом 6 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107 (далі – Порядок) визначено, що дозвіл видається роботодавцеві на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку видів робіт підвищеної небезпеки Порядку, або на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 № 77 (далі – Перелік).

Пунктом 9 Порядку визначено, що для одержання дозволу роботодавець, виробник або постачальник подає особисто, через Портал електронних сервісів Мінекономіки, уповноважену ним особу або надсилає поштою до територіального органу Держпраці чи адміністратора центру надання адміністративних послуг у паперовій формі або в електронній формі через Портал електронних сервісів Мінекономіки, Єдиний державний веб-портал електронних послуг, у тому числі через Портал електронних сервісів Мінекономіки, інтегровану з ним інформаційну систему Держпраці, заяву за формою згідно з додатком 4.

В додатку 4 потрібно зазначити найменування машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, їх тип або марка (за наявності), їх повний перелік.

 

Тобто дозвіл видається на конкретні машини, механізми, устатковання. При покупці (заміні) нового обладнання потрібно брати окремий дозвіл на це обладнання. Інших механізмів Порядок не передбачає.