Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім

Чи потрібно як ЗІЗ видавати водіям фартух гумовий з нагрудником і нарукавники хлорвінілові, якщо одна машина на солярці, а інша – на бензині марки А-92?

На запитання відповідає
Грицай Юрій Володимирович,
начальник відділу охорони праці

Працівники забезпечуються засобами індивідуального захисту, в тому числі спецодягом і спецвзуттям, згідно з вимогами Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 № 1804 (далі – Мінімальні вимоги).

Згідно з вимогами п. 3 розділу ІІ Мінімальних вимог на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ за встановленими нормами, які для роботодавця є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ, з визначенням захисних властивостей ЗІЗ та строків їх використання.

Типові норми безплатної видачі спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту, які затверджено наказом Держнаглядохоронпраці від 20.10.1998 № 207, втратили чинність відповідно до наказу Мінсоцполітики від 27.10.2016 № 1231.

У разі, якщо такі ЗІЗ, як запобіжний пояс, діелектричні калоші та рукавиці, діелектричний гумовий килимок, захисні окуляри та щитки, респіратор, протигаз, захисний шолом, підшоломник, накомарник, каска, наплічники, налокітники, саморятівники, шумозахисні навушники, вкладки чи шоломи, світлофільтри, віброзахисні рукавиці та інші ЗІЗ не зазначені в Нормах безоплатної видачі ЗІЗ, але передбачені іншими нормативно-правовими актами з охорони праці (правилами, інструкціями з охорони праці тощо), вони мають бути видані працівникам залежно від характеру й умов робіт, що виконуються, на строк використання (носіння) – до зношення, але не більше граничного строку використання, який вказаний в сертифікаті (декларації) відповідності виробника ЗІЗ.

Роботодавець забезпечує працівників ЗІЗ понад встановлені норми, або у разі відсутності норм, якщо умови праці вимагають їх застосування.

Згідно з розділом ІІ Мінімальних вимог перед вибором ЗІЗ (понад встановлених Нормами безоплатної видачі ЗІЗ) роботодавець повинен оцінити, чи відповідають ЗІЗ, які він планує використовувати,  вимогам Мінімальних вимог. Оцінка має включати:

  • аналіз та оцінку ризиків для життя та здоров’я працівників, яких не можна уникнути за допомогою інших засобів;
  • визначення характеристик, які повинен мати ЗІЗ для ефективного захисту життя та здоров’я працівників від вже визначених ризиків, беручи до уваги будь-які ризики, які може створити сам ЗІЗ;
  • порівняння характеристик ЗІЗ, наявних у суб’єкта господарювання, з характеристиками, визначеними під час цієї оцінки.

Коментар експерта

Враховуючи викладене вище, роботодавець забезпечує працівників ЗІЗ:

  • згідно з чинними нормами;
  • згідно з вимогами нормативно-правових актів з питань охорони праці;
  • згідно з оцінкою ризиків, які є при виконанні ними трудових (посадових) обов‘язків (наприклад, понижена температура повітря, забруднення та інші).


Тому згідно з вимогами Мінімальних вимог Вам необхідно провести оцінку ризиків  на робочих місцях водіїв, визначити й забезпечити їх необхідними ЗІЗ.