(назва підприємства)
(код згідно з ЄДРПОУ)
ЗАТВЕРДЖЕНО: Наказ керівника підприємства (назва підприємства ) від «___» ______________ 20__ року № ______ |
Програма стажування
для підсобного працівника у тваринництві
(Код КП ДК 003:2010-6121)
20__ рік
Місто (населений пункт)
МЕТА СТАЖУВАННЯ:
В процесі стажування працівник повинен:
- закріпити знання щодо правил безпечної експлуатації технологічного обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;
- оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях у нормальних і аварійних умовах;
- засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси і обладнання та методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог безпеки праці.
ОРГАНІЗАЦІЙНІ ВИМОГИ ДО СТАЖУВАННЯ:
Допуск до стажування оформляється наказом по підприємству, в якому визначається тривалість стажування і прізвище відповідального працівника. Тривалість стажування працівника має становити від 2–15 змін. Якщо в процесі стажування працівник не опанував необхідні навички або одержав незадовільну оцінку, то стажування може бути продовжене новим наказом. Окремим наказом (розпорядженням) по підприємству працівник може звільнятися від проходження стажування, якщо має стаж роботи за відповідною професією не менше 3 років або переводиться з одного підрозділу до іншого, де характер роботи та тип обладнання, на якому він працюватиме, не змінюються.
ПРОГРАМА:
№ з/п | Виконання робіт | 3р. | 4р. | 5р. | 6р. |
1. | Планування дій та підготовка до роботи. Вибір засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) залежно від небезпек (біологічні фактори, хімічні речовини, пил, травми від тварин чи обладнання). Перевірка та використання ЗІЗ, спецодягу, рукавиць та взуття тощо. Оцінка робочої зони (освітлення, вентиляція, слизькі поверхні, присутність тварин, техніки чи сторонніх осіб). Планування дій при роботі з іншими працівниками. | ||||
2. | Ознайомлення та підготовка документації. Вивчення інструкцій з виконання допоміжних робіт. Ведення простих записів (наприклад, облік прибраних приміщень, використаних матеріалів). Вибір інструментів для прибирання чи транспортування. | ||||
3. | Підготовка хімічних речовин. Вибір і використання дезінфікуючих засобів для прибирання приміщень. Вимоги безпеки під час роботи, зберігання та утилізації хімікатів (уникнення контакту зі шкірою, вдихання парів). | ||||
4. | Огляд інструментів та обладнання. Перевірка стану ручних інструментів (лопати, вила, візки) та простого обладнання (наприклад, мийки високого тиску) перед використанням. Виявлення дефектів (тріщини, знос) та повідомлення про них. Безпечне використання інструментів. | ||||
5. | Підготовка робочого місця. Огляд приміщень для роботи (ферми, склади). Визначення небезпек (слизькі поверхні, гострі предмети, електричні пристрої, рух тварин чи техніки). Організація безпечних зон, взаємодія з іншими працівниками. Організація робочого місця для ефективного виконання завдань. | ||||
6. | Проведення робіт.Виконання допоміжних завдань: прибирання приміщень, транспортування кормів чи матеріалів, підготовка підстилки. Допомога в годівлі чи переміщенні тварин під наглядом. Огородження небезпечних зон (електричні кабелі, рухливі частини техніки). Дотримання ергономіки під час підіймання вантажів (правильна постава, уникнення перевантаження). Організація перерв, відпочинку, дотримання особистої гігієни під час прийому їжі. Терморегуляція (захист від спеки чи холоду). | ||||
7. | Взаємодія з іншими працівниками. Координація дій зі старшими працівниками, ветеринарами, іншими підсобними працівниками. Повідомлення про виявлені небезпеки чи проблеми (наприклад, хворі тварини, поломки). | ||||
8. | Безпечне поводження з вантажами та тваринами. Навчання правильному підійманню та переміщенню вантажів вручну. Уникнення прямого контакту з агресивними тваринами без нагляду. Використання захисних бар’єрів чи огороджень при роботі поблизу тварин. | ||||
9. | Оформлення документації. Заповнення звітів про виконані роботи (наприклад, прибирання, транспортування). Передача даних керівнику чи наставнику. | ||||
10. | Особиста гігієна. Дотримання санітарних норм після роботи (миття рук, зміна одягу, дезінфекція). Уникнення контакту з біологічними відходами без захисту. |
Розробив: | |
(посада) | (підпис) (прізвище та ініціали) |
Погоджено: | |
(посада) | (підпис) (прізвище та ініціали) |
(посада) | (підпис) (прізвище та ініціали) |
З програмою стажування ознайомлен: | ||
Керівник структурного підрозділу | ||
(особистий підпис) | (прізвище та ініціали) | |
Керівник структурного підрозділу | ||
(особистий підпис) | (прізвище та ініціали) | |
Керівник структурного підрозділу | ||
(особистий підпис) | (прізвище та ініціали) |