Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
19.08.2019
Уряд вніс зміни до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах

14 серпня 2019 року Уряд на своєму засіданні прийняв постанову № 708 «Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461».

У Кабміні зазначили, що реалізація постанови дозволить не тільки оптимізувати списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та уникнути різних підходів до їх практичного застосування органами, які призначають і виплачують пенсії, а також фахівцями підприємств, організацій і установ.

Позиція «працівники, які здійснюють безпосередню організацію та контроль за виконанням робіт під час технологічних процесів у зазначених виробництвах» доповнить підрозділ 6 «Загальні професії» вищезгаданого розділу після набуття чинності постановою. Таке ж доповнення стосується загальних професій розділу IV «Виробництво коксопродуктів» та розділу VII «Виробництво кольорових металів».

Крім того, право на пільгову пенсію матимуть три категорії працівників, які здійснюють безпосередню організацію та контроль за виконанням робіт під час технологічних процесів. Таке доповнення до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах буде міститися в розділі ІІІ «Чорна металургія»; розділу IV «Виробництво коксопродуктів. Вуглепідготовка»; розділу VIII «Виробництво кольорових металів».

З розділу ІІІ «Чорна металургія» Списку № 1 виключать:

  • верхових доменних печей;
  • машиністів тельферів, зайнятих на гарячих ділянках робіт;
  • укладальників прокату, зайнятих на гарячих ділянках робіт.

Так, вищезазначені робітники не будуть отримувати пенсію на відповідних пільгових умовах.

Для отримання відповідної пільгової умови виходу на пенсію у 50 років необхідно мати 20 (для жінок) і 25 (для чоловіків) років стажу.

 

Джерело: jurliga.ligazakon.net.