Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
24.07.2023
Договір підряду із фізичною особою на роботи підвищеної небезпеки неможливий – Держпраці

Управління Держпраці відповіли, чи можна укладати ЦПД або договір підряду на виконання небезпечних робіт з фізичними особами.

Відповідь фахівців управління – ні, не можна.

Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки повинен одержати саме роботодавець з огляду на норми статті 21 Закону України «Про охорону праці».

Виконують роботи підвищеної небезпеки, експлуатують (застосування) машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Оскільки роботодавець подає декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці на виконання конкретних видів робіт, то роботи підвищеної небезпеки, визначені декларацією, можуть виконуватись виключно працівниками такого роботодавця, а не особами, що надають послуги за ЦПД або договором підряду, за умови відсутності у них дозволів на виконання таких робіт.

Важливо

До того ж неприпустимо оформлювати ЦПД або договори підряду на виконання небезпечних робіт з особами, які не мають відповідних знань, досвіду та, у визначених законом випадках, допуску (дозволу), а також робіт, які мають постійний характер виконання.

Джерело: Ліга закон