Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
18.12.2023
Рішення МСЕК можна оскаржити

Якщо немає згоди з рішенням, яке прийняла комісія, можна його оскаржити протягом одного місяця. Як і будь-які інші рішення, рішення МСЕК можна оскаржити як в досудовому порядку, так і в суді.

Для оскарження рішення в досудовому порядку можна звернутися до самої комісії або центральної чи обласної комісії з письмовою заявою. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.

Якщо ж повторно відмовлять, то таке рішення можна оскаржити у Центральній МСЕК МОЗ України.

У складних випадках центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія можуть направляти людей, які звертаються для встановлення інвалідності до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця) для проведення медико-соціального експертного обстеження. 

Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

Строк на звернення до суду: не пізніше шести місяців з дня, коли дізналися про рішення МСЕК, яке вважаєте неправомірним. Звертатися потрібно до адміністративного суду за місцем проживання або знаходження позивача або за місцем знаходження МСЕК.

Важливо

Також МОЗ нагадує: якщо немає можливості пройти повторне обстеження й оформити направлення на МСЕК, тоді строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

 

На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи значно спрощена. А саме: МСЕК здійснюють свої функції за принципом екстериторіальності.

Якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують Ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України