Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
09.08.2021
Гарантії для осіб з інвалідністю в сільському господарстві
Новак Тамара Сергіївна,
кандидат юридичних наук, доцент кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. академіка В. З. Янчука НУБіП України

Законодавство гарантує захист прав осіб з інвалідністю, які повинен враховувати роботодавець під час їхнього навчання, перекваліфікації, звільнення або скорочення.

1. Роботодавець повинен організувати навчання, перекваліфікацію осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій (ч. 1 ст. 172 Кодексу законів про працю України (далі  КЗпП), ст. 12 Закону України «Про охорону праці»).

2. За особою з інвалідністю, яка проходить професійну реабілітацію, у тому числі професійну підготовку і перепідготовку згідно з індивідуальною програмою реабілітації, зберігається:

  • середній заробіток за попереднім місцем роботи;
  • із зарахуванням пенсії по інвалідності протягом строку, передбаченого програмою.


При цьому враховуються певні умови:

  • інвалідність настала внаслідок трудового каліцтва (нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом) або професійного захворювання;
  • з моменту встановлення інвалідності минуло не більше року.

 

3ж. Роботодавець повинен перевести особу з інвалідністю (за станом здоров’я) на легшу роботу, якщо така особа цього потребує. Переведення здійснюється за згодою працівника (подає заяву), може бути постійним або тимчасовим. У разі переведення враховуються медичні рекомендації для працівника-особи з інвалідністю, що переводиться.

Переведення оформлюється наказом роботодавця.

Важливо

Якщо легша робота, на яку переведено працівника, є нижчеоплачуваною, згідно з ч. 2 ст. 170 КЗпП за працівниками зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

4. Якщо працівник за станом здоров’я не може продовжувати виконувати роботу за трудовим договором і відмовляється від переведення на іншу, легшу роботу, роботодавець своїм наказом може його звільнити (п. 2. ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Важливо

У разі звільнення за цією підставою працівнику виплачується вихідна допомога в розмірі середньомісячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

5. Якщо на підприємстві відбувається скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, то відповідно до ч. 2 ст. 42 КЗпП працівники, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання, мають переважне право на залишення на роботі порівняно з іншими працівниками (за рівних умов продуктивності праці і кваліфікації).

 

Джерело: Охорона праці в сільському господарстві / оновлення 1 / 2021.