Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
25.06.2019
Правова позиція Управління Держпраці щодо проведення інспекційних відвідувань залишається незмінною

24 червня 2019 року на Регiональнiй радi пiдприємцiв Харкiвської областi за участю виконавчого директора об’єднань промисловцiв та пiдприємцiв Едуарда Набоки, голiв об’єднань роботодавцiв, завiдувача сектору Державної Регуляторної служби у Харкiвськiй областi Олександра Колеснiкова було обговорено правову позицiю Головного управлiння Держпрацi у Харкiвськiй областi щодо пiдстав та порядку здiйснення заходiв державного контролю після скасування Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. № 295 (далі –  Порядок № 295).

14 травня 2019 року Шостим апеляційним адміністративним судом України прийнято постанову у судовій справі № 826/8917/17, якою задоволено позов підприємців та визнано не чинною Постанову Кабінету Міністрів України від 26.04.2019 року № 295 «Про деякі питання реалізації статті 295 Кодексу законів про працю України та ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (Порядок №295) .

Цитата

З огляду на це, Регуляторна служба України висловила свою позицію:

«… Оскільки Постанова №295 не чинна та скасована, то будь-які інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, які тривають, або призначені згідно із цією постановою, мають бути зупинені та/або відмінені (скасовані). Надалі перевірки Держпраці, а також робота місцевих інспекцій з праці будуть здійснюватися в межах Закону №877.

Тобто скасування Порядку №295 не означає, що ГУ Держпраці не може проводити перевірок. Але вона має їх проводити в межах загальних правил за Законом №877. При цьому порядку проведення таких перевірок саме для Держпраці цей закон не містить. Отже, очевидно, він буде затверджений наново.

З огляду на ч. 4 та 5 ст. 2 Закону №877 Управління Держпраці може здійснювати державний нагляд (контроль) виключно на підставі Закону України №877 і спеціального закону, котрий би встановлював особливості його діяльності. Оскільки спеціального закону не існує, тому спірні правовідносини врегульовані виключно приписами Закону №877».

Позиція Держпраці

Частиною першою статті 9 Конституції України встановлено, що чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Крім того, якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, передбачено інші правила, ніж ті, що визначено у відповідному акті законодавства України, то згідно із частиною другою статті 19 Закону України «Про міжнародні договори України» від 29 червня 2004 року № 1906-IV  (далі – Закон № 1906-IV), статті 3 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23 червня 2005 року № 2709-IV застосовуються правила міжнародного договору.

Чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України у формі ратифікації, є частиною національного законодавства України (частина перша статті 9 Конституції України, частина перша статті 3, стаття 12, стаття 19 Закону № 1906-IV).

ГУ Держпраці інспекційні відвідування будуть проводитися відповідно до реалізації повноважень, визначених Конвенціями Міжнародної організації праці № 81 та №129. З дотриманням порядку проведення заходів контролю, визначених Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

 

Джерело: http://dsp.gov.ua.