Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
25.04.2022
Вимоги безпеки під час демонтування та знесення будівель і споруд

У зв’язку із  введенням в Україні воєнного стану обсяг проведення будівельно-монтажних робіт дещо зменшився, але після закінчення війни доведеться інтенсивно проводити відбудову знищеної війною економіки України. Нині ж нагальним є зміцнення пошкоджених елементів будинків, реконструкція та, в окремих випадках, знесення будівель і споруд.

Важливо

Роботи із реконструкції або знесення будівель і споруд є набагато небезпечнішими, ніж загальні будівельні роботи. Будинок чи інша будівельна споруда – це складна багатокомпонентна конструкція. З цієї причини для зносу будинку і демонтажу його конструкцій потрібен зважений підхід і підвищена увага на всіх етапах процесу демонтажу.

Перед розбиранням, реконструкцією та демонтажем необхідно обстежити загальний стан будівлі (споруди), а також фундаменту, стін, колон, склепінь та інших конструкцій, а для надбудов також стан основ. За результатами обстежень складається акт, на підставі якого розробляється проєкт організації будівництва (далі – ПОБ) і проєкт виконання робіт (далі – ПВР).

Вибираючи спосіб і все необхідне обладнання, необхідно розрахувати всі можливі ризики і різні варіанти проведення  робіт.

Сьогодні є три базові методи, які застосовуютьі для демонтажу споруд та будівель:

  • механізований спосіб – залучається спеціальна техніка;
  • метод по елементного розбирання;
  • знесення будівель та споруд вибуховим способом.

 

Важливо

Виконувати такі роботи мають право лише спеціалізовані організації, які отримали в установленому порядку дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Замовник або керівник будівництва призначає одного або кількох координаторів з питань охорони праці на стадії розроблення проєктної документації на будівництво та координаторів з питань охорони праці на стадії будівництва. Керівник будівництва до початку виконання будівельних робіт  на об’єкті зобов’язаний  скласти план з охорони праці будівельного майданчика.

Детальні питання безпеки праці розробляють у технологічних картах. Всі рішення щодо виконання робіт, які передбачають безпечність і повністю виключають елемент ризику під час виконання робочої операції, відображають у складових частинах технологічної карти.

Важливо

Особливу увагу звертають на недопущення перебування в небезпечній зоні сторонніх осіб, порядок відключення від різних інженерних мереж.

Наприклад, забороняється робота у межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв без письмової згоди і присутності представника енергопідприємства, у віданні якого перебувають ці електроустановки.

Правильна організація будівельного майданчика і створення безпечних умов праці є першочерговим етапом здійснення робіт на будь-якому будівельному об’єкті і однією з передумов зниження виробничого травматизму і професійних захворювань працівників.

Практика

Перед початком демонтажних робіт оформлюють наряд-допуск на їх виконання із зазначенням заходів, що забезпечують безпечні і нешкідливі умови праці монтажників. Члени бригади повинні пройти цільовий інструктаж із безпечних методів виконання робіт, маршруту руху на робоче місце, в санітарно-побутові приміщення, ознайомитися з технологічною картою та з заходами, передбаченими в ПВР.

Зносити будівлі вибуховим способом можуть тільки спеціально підготовлені фахівці. Під час виконання таких робіт необхідно дотримуватись правил поводження з вибуховими матеріалами.

До початку ведення вибухових робіт необхідно:

  • визначити небезпечну зону відповідно до вимог проєкту виконання робіт і огородити її;
  • облаштувати спеціальні укриття для захисту людей і майна від уламків будівель під час вибуху; 
  • площу вибуху огородити матеріалами, що витримують дію вибухової хвилі. 

Конструкція захисних укриттів повинна бути визначена у ПВР. 

Нормативи та стандарти безпечної роботи, яких слід дотримуватися відповідним суб’єктам господарювання, вимоги з організації та безпечного виконання робіт встановлено в НПАОП 45.2-7.02-12 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення. ДБН А.3.2-2-2009» та НПАОП 45.2-7.03-17 «Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках», затвердженому наказом Мінсоцполітики України від 23.06.2017 № 1050.

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області