Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
23.06.2022
Чи необхідно попереджати за два місяці працівників, які вивільняються в період дії воєнного стану

Нормами частин першої – третьої ст. 49 прим. 2 КЗпП установлено, що про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Але, частиною четвертою ст. 49 прим. 2 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) передбачено, що вимоги частин першої – третьої ст. 49 прим. 2 не застосовуються до працівників, які вивільняються в зв'язку зі змінами в організації виробництва й праці, пов'язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період. Положення частини четвертої ст. 49 прим. 2 КЗпП стосуються виключно тих працівників, зміна організації виробництва й праці яких безпосередньо пов'язана з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період.

Визначення терміна

Відповідно до статті 1 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», мобілізація – це комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – на організацію й штати воєнного часу.

Під час вивільнення працівників у випадках змін в організації виробництва й праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством. Одночасно з попередженням про звільнення в зв'язку зі змінами в організації виробництва й праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, крім випадків, передбачених КЗпП.

Для працівників підприємств, установ, організацій, у яких зміни в організації виробництва й праці не пов'язані з виконанням мобілізаційних завдань, які продовжують роботу під час воєнного стану та не залучаються до мобілізаційних заходів, вимоги частин першої – третьої статті 49 прим. 2 КЗпП застосовуються в повному обсязі.

Отже, у випадку вивільнення працівників під час дії воєнного стану в зв'язку зі змінами в організації виробництва й праці, не пов'язаними з виконанням мобілізаційних завдань, застосовується порядок, передбачений Главою ІІІ-А КЗпП, за винятком вимог ст. 43 КЗпП щодо попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації на звільнення працівника.

Джерело: ЮРЛІГА