Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
08.11.2022
ВИМОГИ ЩОДО БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ АВТОНОМНИХ ДЖЕРЕЛ ЖИВЛЕННЯ: РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЕРЖПРАЦІ

Споживачі, які мають автономні електростанції, для їх обслуговування повинні мати спеціально підготовлений персонал з відповідною групою з електробезпеки.

Споживач, до вводу в роботу автономної електростанції, повинен мати погоджену з електропередавальною організацією Інструкцію про порядок включення в роботу автономної електростанції, а також Положення про взаємовідносини з електропередавальною організацією, з обов’язковим розділом — оперативне керування роботою автономної електростанції.

Автономні електростанції допускаються до експлуатації тільки у разі, якщо їх конструктивне виконання та клас ізоляції апаратів, приладів й іншого обладнання, а також проводів та кабелів відповідають параметрам мережі або електроустановок споживачів, умовам навколишнього середовища та вимогам Правил улаштування електроустановок.

Крім того, автономна електростанція повинна мати:

  • схему підключення електростанції в електричну мережу споживача, обладнану електромеханічним пристроєм для блокування або двостороннім перекидним рубильником, з метою уникнення подачі зустрічної напруги від електростанції в електричну мережу електропередавальної організації;
  • можливість постійного контролю на розподільчому щиті електроустановки, наявності напруги з боку мережі електропередавальної організації, шляхом установлення відповідного засобу вимірювальної техніки та контрольної електричної лампи.

 

Споживачі зобов’язані підтримувати свої автономні електростанції в робочому стані, проводити їх технічне обслуговування, а також проводити випробування їх працездатності відповідно до експлуатаційної документації.

Керівники та працівники підприємств, установ, організацій та їх структурних підрозділів, які порушують вимоги щодо введення в роботу та порядок використання автономних електростанцій, несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Важливо

Виконання вимог нормативно-технічних документів є запорукою безпечної та безаварійної експлуатації автономних джерел енергозабезпечення, і дає можливість мінімізувати ризик виникнення загрози життю та здоров’ю людей.

Джерело: Федерації профспілок України