Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
20.02.2023
Для використання генераторних установок може бути потрібен дозвіл від Держпраці – названо умови

Головне управління Держпраці у Харківській області повідомляє, що машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки, зазначені у групі А Переліку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2021№ 77 (далі – Переліік № 77), експлуатуються (застосовуються) суб'єктом господарювання за умови наявності дозволу від органу Держпраці. Експлуатація (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зазначених у групі Б Переліку № 77, здійснюється на підставі Декларації. Це передбачено Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 1107 (далі – Порядок № 1107).

Таким чином, залежно від типу обладнання та його технічних характеристик, визначається пункт Переліку № 77, до якого належить дане обладнання. А саме: якщо належить до пункту з групи А Переліку № 77, то для його експлуатації вимагається отримання Дозволу, а якщо належить до пункту з групи Б Переліку № 77, то вимагається реєстрація Декларації.

Для визначення пункту Переліку № 77, до яких належать генераторні установки, необхідно вивчити технічну документацію на обладнання (паспорт, інструкції з експлуатації, декларацію відповідності технічним регламентам тощо), кажуть у Держпраці. На думку цього органу, визначити, до якого саме пункту Переліку № 77 належить обладнання, можуть компетентні особи, зокрема експерти технічні, які пройшли спеціальне навчання.

Цитата

Після правильного та компетентного визначення, до якого саме пункту Переліку № 77 належать генераторні установки, перед початком їх експлуатації необхідно звернутися до територіального органу Держпраці з метою отримання Дозволу або реєстрації Декларації, з урахування вимог встановлених Порядком № 1107, – резюмують у Держпраці.

Варто зауважити, що раніше Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, заявив: підприємцям не треба збирати документи чи оформлювати відповідні дозволи при використанні генератора як джерела електроенергії.

Джерело: ЛІГА.Закон