Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
13.12.2023
Змінили Порядок організації міжнародних пасажирських перевезень

Мінінфраструктури наказом від 01.11.2023 № 995 внесло зміни в Порядок організації регулярних, нерегулярних і маятникових перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні, затверджений наказом Мінтранспорту від 9.02.2004 № 75.

Автори удосконалили процедури прийняття рішень про відкриття, закриття, внесення змін до функціонуючих маршрутів та продовження дії дозволів на регулярних міжнародних автомобільних маршрутах загального користування.

Також розробники внесли чимало різноманітних правок.

Відтак Порядок відповідатиме частині 3 статті 56 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III (далі – Закон № 2344-III).

Важливо

Міжнародні перевезення пасажирів перевізники уже будуть здійснювати дотримуючись режимів праці та відпочинку водіїв, які встановлені Європейською угодою щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР).

Організацією таких перевезень буде займатись Мінінфраструктури. Причому державний нагляд і рейдові перевірки міжнародних перевезень пасажирів автобусами здійснюватиме Укртрансбезпека.

Після внесених змін перевізник для здійснення перевезень на міжнародному маршруті має мати не менше трьох років досвіду роботи на внутрішніх перевезеннях пасажирів. Водночас кожен автобус матиме діюче свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, а також сертифікат відповідності щодо безпеки руху та екологічної безпеки вимогам країн, територією яких буде рухатись, або свідоцтво відповідності автобуса параметрам комфортності.

Мінінфраструктури буде надавати перевізнику методичну допомогу в підготовці необхідних документів.

Термін прийняття рішення Комісією про відкриття маршруту розробники збільшили з двох тижнів до 30 днів від дня подання заяви.

Відтепер Мінінфраструктури повідомлятиме перевізника про прийняте рішення щодо відкриття маршруту в письмовій формі протягом 5 робочих днів з дня його прийняття, а у разі відхилення заяви ще й зазначатиме підстави для такого рішення.

Комісія може прийняти рішення про закриття маршруту регулярних чи спеціальних регулярних міжнародних перевезень у разі:

  • наявності двох і більше адміністративно-господарських штрафів, передбачених статтею 60 Закону № 2344-III під час здійснення міжнародних автомобільних перевезень пасажирів протягом останнього року, станом на дату прийняття цього рішення;
  • наявності інформації в порталі електронної системи «Електронна черга перетину кордону», що забезпечує управління, бронювання та адміністрування місця в черзі очікування, про невиконання перевізником щомісяця протягом трьох місяців поспіль більше половини рейсів згідно з розкладом руху станом на дату прийняття цього рішення.

 

Після внесених змін було відповідно впорядковано нумерацію.

Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Джерело: Ліга закон