Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
02.08.2024
Працівники віком до 18 років: особливості надання відпусток

Посадовці міжрегіонального управління Держпраці нагадали роботодавцям, що працівники, які не досягли 18 років, користуються правом на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день.

Для неповнолітніх працівників додаткові пільги з надання відпусток передбачені статтею 195 КЗпП. Важливо, що таким працівникам щорічні відпустки надаються в слушний для них час.

Причому у перший рік роботи відпустка повної тривалості може бути надана за заявою працівника до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві.

Тому при складанні графіку надання відпусток працедавець в першочерговому порядку враховує побажання неповнолітніх працівників. Якщо ж такий працівник прийнятий на підприємство після затвердження графіку відпусток на поточний рік, то час надання відпустки за перший робочий рік (з урахуванням побажань неповнолітнього) встановлюється доповненням до графіка відпусток.

Важливо

У Держпраці зауважили, що згідно з частиною 5 статті 80 КЗпП і частиною 5 статті 11 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР роботодавцям заборонено не надавати щорічну відпустку неповнолітнім працівникам впродовж робочого року.

Джерело: Ліга закон