Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
21.01.2022
Порядок відсторонення працівників, які не пройшли профілактичне щеплення проти COVID-19
Грицай Юрій Володимирович,
начальник відділу охорони праці

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших інфекційних хвороб окрім загальновизначених (тобто, обов’язкових для всіх щеплень від дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу).

Важливо

У разі відмови або ухилення працівників від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, їх відсторонюють від виконання роботи.

Професії, виробництва та організації, працівники яких обов’язково проходять профілактичне щеплення проти інших відповідних інфекційних хвороб, визначає Міністерство охорони здоров’я України (далі – МОЗ).

Наказом від 04.10.2021 № 2153, зареєстрованим у Мін’юсті 07.10.2021 за № 1306/36928, МОЗ затвердило Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 (далі – Перелік).

Згідно із Переліком зобов’язані вакцинуватися від COVID-19 працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Важливо

Працівники, в яких є абсолютні протипоказання до проведення щеплень, відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595 (у редакції наказу МОЗ від 11.10.2019 № 2070), не підлягають обов’язковій вакцинації.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1236 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24.11.2021 № 1240) документом, який дає підстави персоналу закладів освіти працювати очно під час «жовтого», «помаранчевого» та «червоного» рівнів епіднебезпеки, є медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID. Такий висновок (форма № 28-1/о) надає сімейний лікар або той, що постійно наглядає за хворим.

Абсолютним протипоказанням до вакцинації проти COVID є анафілактична реакція після введення першої дози вакцини. В усіх інших випадках протипоказання вважаються тимчасовими, і лікар видає довідку про відтермінування вакцинації на строк:

  • 14 днів – у разі: гострого захворювання з підвищеною температурою; вакцинації проти іншої інфекційної хвороби (але не грипу);
  • мінімум на 4 тижні – якщо потрібно зробити пробу з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз;
  • на 3 місяці – у разі лікування моноклональними тілами, а також хворим із підтвердженим діагнозом COVID.

 

Варто наголосити, що згідно зі ст. 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-ХІІ громадяни зобов’язані, зокрема:

  • піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян;
  • у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення.

Коментар експерта

Зважаючи на вимоги законодавства, роботодавець зобов’язаний відсторонити від роботи працівників, які повинні пройти щеплення, проте не виконали цього.

Строк відсторонення від роботи триватиме до усунення причин, що його зумовили, – тобто, до моменту отримання щеплення.

Важливо

Отримання першої дози вакцини вже вважається усуненням причин відсторонення від роботи.

Насамперед роботодавець повинен повідомити працівникам, які уникають обов’язкового щеплення, про те, що вони будуть відсторонені від роботи, якщо ухилятимуться від вакцинації або не поінформують роботодавця стосовно проходження принаймні першого етапу щеплення. У такому повідомленні надається вся необхідна інформація. Крім того, роботодавець всіляко сприяє проходженню працівниками профілактичного щеплення.

Перш ніж відсторонити невакцинованого працівника від роботи, працедавець має письмово зафіксувати факт відмови працівника від щеплення або надання документів про проходження щеплення.

Відсторонення відбувається на підставі наказу по підприємству з обов’язковим доведенням його до відома працівників, засвідченим їхніми підписами.

Важливо

У наказі слід указати строк відсторонення – «до усунення причин, що його зумовили». Також потрібно пояснити, що відсторонення від роботи відбувається без збереження заробітної плати.

Коментар експерта

Щодо обов’язкової вакцинації МОЗ роз’яснило, що особи, які перехворіли на COVID-19, зможуть отримати у лікаря довідку за формою 028. На підставі такої довідки можна відтермінувати вакцинацію на строк до 3 місяців, а також незабаром згенерувати сертифікат про одужання в додатку «Дія».

Отже, алгоритм відсторонення від роботи працівників, які не надали відповідних документів про щеплення або інших документів, передбачених у законодавстві, передбачає оформлення таких документів, як:

  1. Попередження – документ довільної форми, ознайомлення з яким працівник, якого попереджають, засвідчує підписом.
  2. Акт про відмову про надання документів щодо проходження обов’язкового щеплення або інших документів, передбачених у законодавстві, – документ довільної форми, з яким працівник також обов’язково ознайомлюється, засвідчуючи це підписом.
  3. Наказ про відсторонення від роботи – документ, складений відповідно до Порядку документообігу підприємства, обов’язковими елементами якого є:
  • вказівка на те, що відсторонення відбувається без збереження заробітної плати;
  • зазначення, що відсторонення відбуватиметься до усунення причин, що його зумовили;
  • ознайомлення працівника (-ів), якого (-их) відсторонено, що засвідчується особистим підписом.

Після усунення причин, що призвели до відсторонення від роботи, наказом або розпорядженням роботодавця відстороненого працівника допускають до роботи.