Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
10.12.2019
Як призначити відповідальну особу за електрогосподарство?

Держпраці у Волинській облісті розповідає, що за результатами заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог з охорони праці та промислової безпеки фахівці встановили низку поширених порушень. Одне з характерних – порушення при призначенні відповідальної особи за електрогосподарство.

Згідно з пунктом 1.3.1 «Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів», затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України від 09.01.1998 №4 (далі – ПБЕЕС), керівник підприємства зобов’язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок відповідно до вимог чинних нормативних документів. Для цього він повинен призначити відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку (далі – особа, відповідальна за електрогосподарство).

Порядок навчання і перевірки знань працівників має бути відповідним до галузевого положення про навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці, а також до вимог до електротехнічної обслуги, які містяться в пункті 2.1.1 ПБЕЕС.

Забороняється допускати до роботи в електроустановках осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань цих Правил пункту 2.1.4 ПБЕЕС.

Згідно з пунктами 2.2.1, 2.2.4, 2.2.12 ПБЕЕС вид оперативного обслуговування, кількість оперативних працівників в зміну чи на електроустановці визначаються особою, відповідальною за електрогосподарство, за узгодженням з керівництвом підприємства (організації) і зазначається в місцевих інструкціях згідно п. 2.2.1 ПБЕЕС. Оперативні працівники повинні працювати за графіком, затвердженим особою, відповідальною за електрогосподарство підприємства чи структурного підрозділу відповідно п. 2.2.4 ПБЕЕС. В разі порушення режиму роботи, пошкодженні чи аварії електроустаткування оперативний працівник зобов’язаний негайно вжити заходів з відновлення схеми нормального режиму роботи і повідомити про те, що сталося, безпосередньо старшому у зміні працівнику або особі, відповідальній за електрогосподарство. У випадку неправильних дій оперативних працівників під час ліквідації аварії старший в зміні оперативний працівник зобов’язаний прийняти на себе керівництво і відповідальність за подальший перебіг ліквідації аварії згідно п. 2.2.12 ПБЕЕС.

За визначенням пункту 3.1 розділу 3 Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 25.07.2006 №258 (далі – ПТЕЕС), особа, відповідальна за електрогосподарство, – електротехнічний працівник, в обов’язки якого входить безпосереднє виконання функцій щодо організації технічної та безпечної експлуатації електроустановок споживача, призначення якого здійснюється розпорядчим документом споживача.

Згідно з пунктом 1.4 розділу 4 ПТЕЕС для безпосереднього виконання функцій щодо організації експлуатації електроустановок керівник споживача своїм розпорядчим документом повинен призначити особу, відповідальну за електрогосподарство, та особу, яка буде її заміщати у разі відсутності (відпустка, хвороба).

Розпорядчий документ щодо призначення особи, відповідальної за електрогосподарство, та особи, яка буде її заміщати, видається після успішної перевірки знань з питань технічної експлуатації електроустановок, пожежної безпеки та охорони праці і присвоєння цим особам IV групи з електробезпеки для обслуговування електроустановок на напругу до 1 кВ або V групи з електробезпеки для обслуговування електроустановок на напругу понад 1 кВ.

З аналізу наведених норм слідує, що керівник підприємства (суб’єкт господарювання) призначає особу, відповідальну за електрогосподарство, з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку та пройшли перевірку знань у встановленому порядку. Особа, відповідальна за електрогосподарство, наділена посадовими обов’язками щодо забезпечення безпеки електротехнічних працівників під час експлуатації електроустановок.

 

Джерело: lutsk.dsp.gov.ua.