Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
31.07.2024
Експлуатація генераторів та охорона праці

 

Перед встановленням геератора на підприємстві дуже важливо дотримуватись конкретних правил та санітарних норм вказаних в інструкції з підключення та експлуатації генераторів, щоб убезпечити себе та оточуючих від негативних наслідків.  

На виконання Закону України «Про охорону праці» та  відповідно до вимог  Державних нормативно-правових актів з охорони праці, на підприємстві обов'язково повинна бути особа (працівник) відповідальний за експлуатацію генератора електроенергії, який пройшов інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки при експлуатації генератора електроенергії, а також повинен знати будову та принцип роботи генератора. Вищезазначена відповідальна особа призначається наказом, підписаним керівником підприємства, про призначення відповідальних осіб за роботу з обладнання підвищеної небезпеки (генератором електроенергії). 

Правила, яких слід дотримуватись при встановленні генератора на підприємстві:  

  • Так, встановленням та підключенням генератора повинен займатися виключно кваліфікований електротехнічний персонал, з додержанням норм ПУЕ (Правила улаштування електроустановок), ПБЕЕС (Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів) і технічної документації виробника. 
  • Під час експлуатації генераторних електроустановок дуже важливо дотримуватись вимог пожежної безпеки, передбачених Правилами пожежної безпеки України
  • Важливо обрати місце встановлення генератора, бажано із захистом від опадів, зокрема, дощу та снігу. Генератор небажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Місцевість на якій буде встановлено генератор повинна бути відкритою (або гарно вентильованою), це убезпечить споживача від отруєння вихлопними (чадними) газами.  
  • Потрібно оточити генератор шумозахисними й акустичними екранами. 
  • Повинна бути рівна поверхня, надійна підставка, на якій буде розташований генератор. 
  • Розташувати електричну генераторну установку так, щоб обмежити доступ до неї для сторонніх осіб та тварин. 
  • При встановленні генератора електроенергії біля будівель відстань до стін має бути не менше 6 м.  
  • Корпус генератора повинен бути приєднаний до заземлення. Заземлення не тільки убезпечить від ураження струмом, але і відведе електростатичні заряди від металевих частин обладнання і покращує якісні показники напруги. 
  • Перед кожним включенням генераторної установки необхідно проводити ретельний візуальний огляд обладнання з періодичною, згідно рекомендацій виробника, перевіркою рівня масла, пального, стан повітряного і паливного фільтрів, стан свічки запалювання та інше. 
  • Недалеко від генератора повинні бути розміщені відповідні первинні засоби пожежогасіння (на випадок загорання генераторної установки). 
  • У разі відсутності на підприємстві особи, яка, зможе регулярно проводити технічне обслуговування генераторної установки, потрібно звернутися до офіційного сервісного центру обслуговування такого електричного обладнання. 
  • Обов'язково потрібно  робити перерву у роботі генератора, передбачену паспортом виробника. 
  • Мастило та пальне для генераторів необхідно зберігати у спеціальних ємкостях (каністрах) на відстані 10 метрів від генераторів та інших вогненебезпечних предметів.  
  • Категорично заборонено вносити будь-які зміни в конструкцію генератора. 
  • Заборонено розміщувати генераторну установку в закритому (замкнутому) приміщенні без вентиляції де можуть перебувати люди та тварини, а також у вибухонебезпечному середовищі. 
  • Безумовно забороняється під час експлуатації та заправки генераторної установки палити, а також користуватися джерелами відкритого вогню. 

 

Отже, правильна експлуатація генератора дійсно може допомогти уникнути негативних наслідків, таких як відключення електропостачання, збитків від зупинки виробництва. Переконайтесь, що генератор встановлений та підтримується відповідно до вимог виробника, щоб забезпечити надійну роботу в разі необхідності.

Так, важливо пам'ятати, що правильна експлуатація генератора може допомогти убезпечити навколишнє середовище від можливих негативних наслідків. Збалансований рівень викидів, відповідні регулярні обслуговування та використання екологічно чистих палив можуть допомогти зменшити вплив на довкілля. Не забувайте дотримуватися вимог законодавства та виробника для забезпечення екологічно відповідних умов роботи вашого генератора. 

Крім цього, безпека робітників на підприємстві – це дуже важлива тема.

Важливо

Пам'ятайте, що використання захисного спорядження та дотримання правил безпеки користування генераторною установкою на підприємстві допоможуть уникнути травм та нещасних випадків на робочому місці. 

Джерело: Ліга закон