Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
25.04.2022
Держслужбовці можуть працювати за межами України лише у службовому відрядженні

З початку збройної агресії проти України російської федераці за кордон виїхало чимало наших співгромадян. Багато продовжують дистанційно працювати на своїх посадах. Серед таких працівників чимало держслужбовців і працівників державних органів. Питання можливості (з огляду на національну безпеку) та повноцінності віддаленої роботи державних службовців як в Україні, так і за кордоном потребувало нагального вирішення.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану» від 12.04.2022 № 440, у якій деякі з цих питань урегульовано.

Згідно з рішенням Кабміну у період воєнного стану для держслужбовців та працівників держорганів, які перебувають на території України:

  • за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов’язків (тобто дистанційна робота можлива, якщо є відповідне рішення керівника державного органу, установи);
  • дозволена робота за межами України лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку;
  • може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону, якщо держслужбовець або працівник держоргану в робочий час в Україні перебуває поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби, як зазначено вище, або за кордоном, крім перебування у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку;
  • скасовано наказ Національного агентства України з питань державної служби «Про внесення змін до типових правил внутрішнього трудового розпорядку» від 17.03.2022 № 20-22.

Зазначена постанова КМУ набрала чинності 14 квітня 2022 року. Водночас пункт про застосування дисциплінарного стягнення набрав чинності з 25 квітня 2022 року.

Важливо

Отже, держслужбовці та працівники державних органів можуть працювати за кордоном лише у службовому відрядженні, а дистанційно в Україні – за рішенням керівника держслужби.  

Держлужбовців і працівників державних органів, які виїхали через воєнні дії за кордон, невдовзі зможуть звільнити з посад, які вони обіймають.

 

Джерело: Кабінет Міністрів України