Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
Зміни законодавства
05.05.2022
Період призупинення трудового договору не зараховують у стаж для щорічної відпустки

Якщо під час воєнного стану призупинено дію трудового договору, укладеного між працівником та роботодавцем, чи включатиметься в такому разі період призупинення трудового договору до стажу, необхідного для надання щорічної основної відпустки?

Періоди, які зараховують до роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, визначено в ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

До такого стажу роботи зараховують:

  • час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно з законодавством зберігалися місце роботи (посада) та зарплата повністю або частково (в тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу);
  • час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога по державному соціальному страхуванню, за винятком частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У Держпраці роз’яснюють, що призупинення дії трудового договору це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Важливо

Тож працівник фактично не працює, не отримує допомогу по державному соціальному страхуванню і за ним не зберігають середній заробіток.

Це означає, що немає підстав зарахувати до стажу роботи для щорічної основної відпустки період призупинення дії трудового договору.

Призупинення дії трудового договору передбачено в ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Дія трудового договору може бути призупинена у звязку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Важливо

Тобто для призупинення дії трудового договору має бути ситуація, коли одночасно роботодавець у зв'язку із воєнними діями не може надати працівнику роботу, а працівник не може її виконувати.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Коментар експерта

Таким чином, у разі призупинення трудового договору роботодавець повинен продовжувати ведення обліку щодо нарахування заробітної плати та компенсаційних виплат, які були б належні працівникові, якщо такого призупинення не було б, з наступним відшкодуванням за рахунок країни-агресора.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці