Онлайн-консультант інженера з охорони праці
Фільтр:
Всі
Атестація робочих місць
Будівництво
Нещасні випадки, профзахворювання та аварії
Електробезпека
Засоби індивідуального захисту
Перевірки Держпраці
Медичні огляди
Навчання та інструктажі
Пожежна безпека
Роботи на висоті
Сільське господарство
Система управління охороною праці (СУОП)
Транспорт
Цивільний захист та техногенна безпека
Інші
Розроблення документації
Роботи підвищеної небезпеки
Дозвільна документація
Домедична допомога
Пільги та компенсації
Ризик-менеджмент
Охорона праці в офісі
Регулювання праці окремих категорій працівників
Умови праці та відпочинку
Анонім
12.01.2024
Проведення медоглядів працівників певних категорій у 2024 році — Держпраці

Фахівці Західного міжрегіонального управління Держпраці нагадали чинний порядок організації медичних оглядів працівників певних категорій.

Роботодавець, згідно зі статтею 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII (далі – Закон про охорону праці) повинен профінансувати та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичного (протягом трудової діяльності) медичних оглядів для працівників, які:

  • зайняті на важких роботах;
  • зайняті на роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці;
  • зайняті на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • віком до 21 року.

 

Такі огляди проводять відповідно до наказу МОЗ «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2007 № 246. Тож розглянемо його детальніше.

Щорічно, за заявкою роботодавця, спеціалісти відділів гігієни праці та атестації робочих місць мають визначити категорії працівників відповідно до штатного розпису, які підлягають попереднім/періодичним медичним оглядам. Причому у відборі повинен приймати участь і представник профспілки. Після цього до 1 грудня уповноважені особи складають Акт визначення категорій працівників, що мають пройти медогляд, у двох примірниках.

Попередньо роботодавець організовує лабораторні дослідження умов праці для визначення шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до наказу МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу» від 08.04.2014 № 248. Після цього копії протоколів інструментально-лабораторних досліджень умов праці разом з заявкою на складення Акта працедавець подає до територіального Управління інспекційної діяльності Держпраці.

Уже на підставі Акта роботодавець протягом місяця складає за визначеною формою поіменні списки працівників, які будуть проходити періодичний медогляд, у чотирьох примірниках. Зазначені списки подають для погодження в територіальне Управління інспекційної діяльності Держпраці.

Працівники, для яких є обов'язковими попередній та періодичні наркологічні та психіатричні огляди мають надати медичній комісії відповідний документ.

  • Роботодавець за власний кошт забезпечує:
  • організацію проведення медичних оглядів;
  • витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо - зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію;
  • диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань.

 

Протягом місяця після закінчення медогляду Комісія складає Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників у шести примірниках. Один примірник залишають у медичному закладі, що проводив медогляд, інші - для роботодавця, представника профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатолога, Управління інспекційної діяльності Держпраці у області, робочого органу Головного управління Пенсійного фонду у області.

Важливо

Важливо, що згідно з частиною 2 статті 17 Закону про охорону праці роботодавець має право притягнути до дисциплінарної відповідальності працівника, який свідомо не проходить обов'язковий медогляд, а також повинен відсторонити його від роботи без збереження зарплати. Оскільки відповідно до частини 3 статті 159 Кодексу законів про працю працівник зобов'язаний проходити такі медичні огляди.

Також, за порушення організації медоглядів працівників для роботодавця передбачена адміністративна відповідальність (частина 5 статті 41 КУпАП). Зокрема, нагадали фахівці Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, за таке порушення на працівників накладуть штраф від чотирьох до десяти НМДГ і на посадових осіб підприємств та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від двадцяти до сорока НМДГ.

Джерело: Ліга закон